Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije kasno

Školu napustio zbog neimaštine. U 25. uči predmete iz 8. razreda

ivan blagojević
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
25.01.2013.
u 17:24

Ivan je školu napustio u 12. godini zbog neimaštine, a sada je prihvatio drugu priliku u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu

U dvanaestoj godini Ivan je napustio školu. I to zbog neimaštine. Roditelji su jedva uzdržavali svojih petero djece.

Zato je Ivan odlučio početi zarađivati novac kako bi pomogao obitelji. I krenulo mu je. Malo je prodavao na tržnici, malo sezonski radio na moru, pa bio dostavljač dok nije otvorio vlastitu pečenjaru u Dubravi.

Na nastavi je super

Bio je zadovoljan, s vremenom si je osigurao stan, auto i normalne uvjete za život. No, jedna ga je praznina cijelo vrijeme mučila.

– Sve sam si u životu sam napravio i snašao se. Ali nisam imao ono najosnovnije – završenu školu! Na Zavodu za zapošljavanje čuo sam za besplatno osnovnoškolsko obrazovanje za odrasle u Pučkom otvorenom učilištu. Bez razmišljanja odmah sam se prijavio na to – kazao je 25-godišnji Ivan Blagojević, koji je lani uspješno završio 6. i 7. razred, a trenutačno pohađa nastavu osmog razreda osnovne škole.

To mu je, kaže, bila velika želja. I sve stiže. Rano ujutro uči, tijekom dana je na poslu, a poslijepodne na nastavi.

– Bude nas obično između 10 do 15 na nastavi i super je atmosfera. Učimo, zezamo se, a različitih smo generacija – kazao je Ivan te istaknuo da mu najviše glavobolje zadaje matematika, dok uživa u učenju povijesti i zemljopisa.

Uspješnost 60 posto

Namjera mu je nastaviti školovanje za pomoćnog kuhara.

– Sad sam sretan i poručio bih svima da nikad nije kasno za školovanje – napominje Ivan.

Iako je projekt obrazovanja odraslih Desetljeće pismenosti završio lani, Ministarstvo obrazovanja i za ovu godinu osiguralo je novac za financiranje osnovnog obrazovanja i osposobljavanja odraslih.

– Srećom je ministarstvo izašlo ususret i ove godine, no ne znamo dokad će to trajati. Svih ovih godina upisivalo nam se do stotinjak ljudi, no nisu svi dolazili redovito pa je uspješnost nekih 60 posto – objasnila je voditeljica programa Ružica Žganjer.

Tijekom godina dolazile su im, kaže, različite generacije i profili ljudi.

– Najdraži mi je primjer žena u godinama koja je kod nas uspješno završila i osnovnu i srednju školu, postala kuharica i odlično se snašla – otkrila je Žganjer.

Svi oni koji su zainteresirani besplatno završiti osnovno obrazovanje u cijelosti, mogu se još uvijek doći upisati radnim danom od 9 do 17 sati u upisni ured Pučkog otvorenog učilišta u Ulici grada Vukovara 68.

>>Odrasli besplatno u osnovnu školu i ove godine

Komentara 8

JA
james49
17:58 25.01.2013.

Bravo!!!!!!!!!!!!!

HE
Hellagood
18:11 25.01.2013.

BRAVO!!! Kapa do poda i puno, puno, puno sreće želim! :D

WO
Wolf23
17:39 25.01.2013.

NIKAD NIJE KASNO !!!!! Zapmtite to !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije