Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crtice iz večernjakove arhive

Sjećate li se ovog bizarnog slučaja? Prije točno 15 godina zagrebačka policija privela je- vrtnog patuljka

Foto: Arhiva Večernjeg lista
14.10.2023.
u 13:40

Akteri te akcije u kojoj je iz obiteljskih dvorišta nestalo 20 patuljaka nikada nisu pronađeni, pa je privođenje u Heinzelovoj, koje je ovjekovječio naš fotograf, pobudilo sumnje da je riječ o kriminalističkoj istrazi akcije Fronte za oslobađanje vrtnih patuljaka

"Zagrebačka policija privela vrtnog patuljka!"- simpatični naslov iz, 15 godina starog Večernjaka, 14. je listopada, 2008., neke zbunio, a neke nasmijao. Da nije riječ tek o šali svjedočila je tada i fotografija Večernjakov foto-reportera koji je neplanski, svojim objektivom uhvatio neponovljiv prizor momaka u plavom, koji u sjedište kriminalističke policije, u zagrebačkoj Heinzelovoj, privode vrtnog patuljka.

Sve bi to možda ličilo na neku internu, policijsku šalu, da tri godine ranije, na zagrebačkoj Trešnjevci, nije bio zabilježen prvi udar revolucionarne skupine 'Fronta za oslobođenje vrtnih patuljaka'. Ta je neobična organizacija osnovana sredinom 90-ih, u Francuskoj, nakon čega se proširila svijetom. Tvrdili su kako 'taj drevni narod' predugo trpi vrtlarsko nasilje okrutnih, ljudskih bića, koja vrtne patuljke tretiraju kao obične predmete.

>>VEZANI ČLANCI: 

"Prije no što oslobodimo vrtne patuljke i vratimo ih u divljinu, dajemo priliku njihovim vlasnicima da ih puste iz vrtova, terasa i kuća i prestanu gledati na njih kao na robove. Ova tiha stvorenja zaslužuju slobodu, kako bi se i oni mogli posvetiti stvarima koje ih vesele, adekvatno se školovati, baviti sportom, loviti cure, roštiljati, kupati se, skakati padobranom ili uživati u kišnom danu, uz dobru knjigu. Vrtni patuljci više nikad ne bi smjeli biti potlačeni, izloženi kiši, snijegu, ekstremnim vrućinama, napadu divljih životinja, kao ni prisilnom radu u vrtovima, bez prava na plaću, pauzu za ručak, prekovremene sate te kvalitetan godišnji odmor", poručivali su iz Fronte.

Foto: Hrvatske Šume

Njihova najveća akcija bila je 'oslobađanje' 20 patuljaka s izložbe u Parizu, 2000. godine i njihovo 'puštanje' u divljinu. Nakon što su istaknuti aktivisti Fronte uhićeni i osuđeni na uvjetne kazne, zbog otimanja više od 150 vrtnih patuljaka, smatralo se da je toj organizaciji odzvonilo, no, Fronta je, 2005. godine, ponovo 'udarila' i to baš u Zagrebu. U samo jednoj noći, iz obiteljskih je dvorišta bilo 'oslobođeno' šest vrtnih patuljaka. Akteri te akcije nikada nisu pronađeni, pa je privođenje patuljka u Heinzelovu, koje je ovjekovječio naš fotograf, pobudilo sumnje da je riječ upravo o kriminalističkoj istrazi akcije Fronte, koja je bila povezana s nestankom trešnjevačkih patuljaka.

Isprobajte arhivu Večernjeg lista

Na stranici https://arhiva.vecernji.hr/ nalazi se najveća digitalna arhiva izdanja dnevnih novina u Hrvatskoj, ali i u regiji. Pretplatite se danas i dobivate uvid u više od 60 godina hrvatske povijesti.

No, novinar Večernjaka, Sergej Županić, odgovore na pitanja o kojim je i kakvim točno kaznenim djelima riječ, a zbog kojih je jedan patuljak priveden u policiju, iz PU zagrebačke, do zaključenja broja, nije dobio. I kada se već mislilo da je priča s patuljcima odavno zaboravljena, Fronta za oslobođenje vrtnih patuljaka je, 2014., u Hrvatskoj, dobila svoju Facebook stranicu, koju je, u samo dva tjedna, 'lajkalo' preko pet tisuća ljudi.

>>VIDEO: Magičan trenutak mladenaca u Trogiru omeo lokalac koji je krenuo metlom na štakora

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije