Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne odstupa ni milimetra

Sindikati naljutili Bandića: Ne žele bruto plaće niže za 500 kuna

Kolektivni ugovor Bandić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
24.03.2014.
u 10:26

Zagrebački gradonačelnik pokrenuo otkazivanje kolektivnog ugovora za zaposlenike u predškolskim ustanovama i službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima. Prema njegovu zahtjevu, plaće bi im se smanjile 4-15 posto, a broj zaposlenih 5 posto. Ne uspiju li se dogovoriti, radnici gube prava. U sindikatu zaposlenih u predškolskom odgoju ne pristaju na smanjenje broja radnika, ali u sindikatu u gradskoj upravi to mogu prihvatiti

Burno je bilo na pregovorima gradonačelnika Milana Bandića sa sindikatima, održanim u subotu.

Gradonačelnik im je poručio da neće odstupiti ni milimetra od svojih zahtjeva, a to je da se plaće smanje za četiri do 15 posto. Najmanje plaće smanjile bi se u najmanjem, a najviše plaće u najvišem postotnom iznosu, broj zaposlenih bio bi manji za pet posto, a materijalna prava ostala bi na razini 2013. - 1000 kuna regresa i božićnica 500 kuna.

Nemaju viška

Bandića je naljutilo što predstavnici sindikata zaposlenih u predškolskom odgoju nisu pristali na smanjenje zaposlenih i to zato, kako kaže Božena Strugar, predsjednica tog sindikata, jer viška zaposlenih nemaju.

Nemamo dovoljno radnika, a upisuje se dvostruki broj djece više od standarda. Što se tiče smanjenja plaća, prijedlog grada je da se smanji koeficijent, a ne osnovica, na što nismo mogli pristati jer to znači da netko sa srednjom stručnom spremom ima plaću kao i osoba s VSS-om – kaže Strugar.

Prema izračunu koji su primili od grada bruto plaća bi se sa 7602 kune smanjila na 7100 kuna. To je neprihvatljivo i sindikatima zaposlenih u gradskoj upravi koji su prihvatili manji broj zaposlenih i zadržavanje prava iz 2013.

Ugovor istječe 31. ožujka

– Smanjenje plaća je najspornije, a to i nije sadržaj našeg kolektivnog ugovora jer gradonačelnik predlaže smanjenje plaća putem koeficijenata, a ne osnovice koja je u kolektivnom ugovoru. Koeficijente određuje Skupština, pa na to nemamo utjecaja. Gradonačelnik je valjda htio dobiti našu suglasnost – rekao je Vlado Korbar, predsjednik Sindikata gradske uprave.

Predsjednik Skupštine Darinko Kosor pak kaže da o koeficijentima plaća zastupnici ne odlučuju nego je to dogovor gradske uprave, Holdinga i sindikata. Budući da do dogovora u subotu nije došlo, gradonačelnik Bandić pokrenuo je postupak otkazivanja postojećih kolektivnih ugovora.

– U idućim danima raspravljat će se o daljnjim mjerama štednje – poručuju iz Grada. Kolektivni ugovori istječu 31. ožujka i ne potpišu li se novi, zaposleni će ostati bez još većeg broja prava.

Inzistirat ćemo da se smanjenje prava i naknada odnosi i na volontere mjesnih odbora, vijeća gradskih četvrti i članova upravnih tijela, jer tek tada će uštede biti znatnije – rekao je Korbar.

Komentara 9

Avatar dr. Evil
dr. Evil
12:27 24.03.2014.

koliko imam informacije gradski proračun puni se čisto dobro, jedino što gradonačelniku treba to je dodatna lova kako bi prije izbora mogao ispasti "dobročinitelj" i "dobričina", - samo na čiji račun Bandiću?!?

PR
Prunus
12:23 24.03.2014.

BDP s kukuriku vladom pada, padal bu i dalje. Sindikati, mislite na budućnost jer kako stvari stoje, do kraja mandata kukuriku koalicije nema rasta BDP-a i oporavka. Zagreb se tom katastrofalnom vođenju države kukurikavaca mora prilagoditi jer su mnogi Zagrepčani koji pone proračun Zagreba žrtve njihovih gospodarskih mjera i predstečajnih nagodbi.

TO
tomokaro
11:33 24.03.2014.

Neka se izlistaju zaposleni po prezimenu i onda neka se utvrdi srodstvo,tazbina,i drugo pa će se vidjeti nepotizam veći nego u Rimskoj imperiji, ima tu sinova,kćeri.unuka.kumova i takvima neka se dade otkaz i problem će biti riješen. Tako zaposleni broje se u tisućama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije