Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više za odvajanje

Šest novih dvorišta za reciklažu otpada. Evo gdje se nalaze

Reciklažno dvorište
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/2
26.02.2014.
u 14:32

Za sada se otpad može odvajati na devet lokacija, a obveza je da u svakoj četvrti postoji barem jedna. Nova dvorišta za odvajanje različitog otpada vrijedna su 9,7 milijuna kuna, od čega Čistoća daje 20%, a Fond za zaštitu okoliša ostatak novca

Stare ormare, plastiku, staklo, elekronički i drugi otpad Zagrepčani će osim na devet postojećih uskoro moći odlagati i na šest novih reciklažnih dvorišta. Riječ je o investiciji od oko 9,7 milijuna kuna od kojih je Čistoća osigurala 20 posto novca, dok će ostalo pokriti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Budući da je prema Zakonu o održivu gospodarenju otpadom određeno da Grad mora u svakoj četvrti imati barem jedno reciklažno dvorište, u Čistoći su se pokrenuli te uredili nova mjesta za reciklažu.

U toj podružnici kažu da je najveći problem što za svako reciklažno dvorište trebaju dobiti dozvole kao da se gradi bilo kakav drugi objekt. Kao osnovni preduvjet gradnje je i vlasništvo nad zemljištem pa se dvorišta uređuju isključivo na gradskoj ili Holdingovoj parceli.

Foto: Grafika: Kristina Franić

Grafika: Kristina Franić

Za sada su tako pronađene lokacije u četvrtima u kojima reciklažna dvorišta ne postoje, uz iznimku Sesveta koje će zbog svoje veličine dobiti drugo dvorište.

Uz njih, reciklažno dvorište bit će uređeno i na Žitnjaku, Trnju, u Rudešu, Klari i na Črnomercu, a za sada građani otpad mogu razvrstavati na devet adresa (Gospodska ulica u Stenjevcu, ulaz na odlagalište na Jakuševcu, križanje Gračanske i Kvintičke u Gračanima, Zagorska na Trešnjevci sjever, D. Cesarića u Španskom, Podbrežje, Kajzerica, Prilesje u Maksimiru, Osječka u Dubravi te Jelkovečka u Sesvetama).

Osim što ih je malo, u sva reciklažna dvorišta ne može se odlagati sav otpad. Tako građani zasad motorna i jestiva ulja, zauljenu ambalažu te ambalažu od boja, lakova i slično mogu odložiti jedino u reciklažnom dvorištu u Stenjevcu. U ostala dvorišta smiju dovoziti papir, plastiku, gume, metalni otpad, elektronički, glomazni, akumulatore te zeleni otpad.

Najveća količina građevinskog otpada koju građani smiju odložiti na reciklažno dvorište ili zeleni otok je jedna autoprikolica. Prema podacima iz 2011. godine, Zagrepčani su u reciklažna dvorišta odložili 2347 tona odvojenog otpada, dok je iste godine na odlagalištu na Jakuševcu istovareno bez reciklaže 308 tisuća tona smeća.

Komentara 6

NO
novkovka
10:57 27.02.2014.

a gdje smo mi iz okolice zagreba?nama ne treba odlagalište??

PA
pancake
09:33 27.02.2014.

a u drugim gradovima?

MD
mara-danda
15:58 27.02.2014.

mafija vlada otpadom u cijelom svijetu... nigdje toliko love.. beskucnici cigani i sirotinja vise nemaju nikakve sanse..sada ce samo moci nazalost da kradu.. nazalost da kradu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije