Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Buševec

Selo koje se guši u smradu svoga izmeta

Barica Kovačević
Martin Pulić/vlm
07.07.2010.
u 11:45

Sličan problem kao Buševec imaju i ostala mjesta iz Donjeg Turopolja: Vukovina, Mraclin, Rakitovec i Kuće.

– Sramotno je da nadomak Zagrebu, u ovom stoljeću, Turopoljci žive u smradu vlastitog izmeta. Ljeto je, a po našem lijepom selu zbog mirisa se ne može ni prošetati – požalila se gradskim ocima Lili Mikecin iz Buševca.

Prazne jame noću

– Buševec, kao i mnoga sela u Turopolju, žali se Lili, nema kanalizacijski sustav. Samo rijetka kućanstva imaju septičke jame, a još su malobrojnija ona koja ih redovito čiste. Otpadne vode, kaže, odvode se u grabe koje se nedovoljno održavaju. Predsjednica Mjesnog odbora Buševec Barica Kovačević, članica HDZ-a, potvrdila je istinitost Lilinih riječi.

– Desetak posto stanovnika Buševca pušta otpadne vode iz septičkih jama u grabe jer ne žele plaćati 140 kuna svaka dva mjeseca za ispumpavanje septičkih jama. Za neke je i skuplje ako im je septička jama manja. Grabe, kojih ima po cijelom mjestu, zbog toga smrde, posebno ljeti. Ja upozoravam te ljude, oni mi kažu “nećemo više” i onda ponove istu stvar – kaže Barica Kovačević. Nemoguće je, kaže, nesavjesne susjede kontrolirati jer otpadne vode iz septičke jame ispuštaju noću. Ističe da sličan problem imaju i ostala mjesta u Donjem Turopolju bez kanalizacije – Vukovina, Mraclin, Rakitovec i Kuće. Stanje je najgore u Buševcu jer se zbog močvarnog tla septičke jame jako brzo napune oborinama.

“Šuker započeo projekt”

– Dok je Ivan Šuker bio gradonačelnik Gorice, počeo se rješavati ovaj problem. Već su se dobivale građevinske i lokacijske dozvole za izgradnju kanalizacije. Onda je došla vlast SDP-a, Tonino Picula postao je gradonačelnik i projekt je stao – kaže Barica Kovačević. Gradonačelnik Gorice Dražen Barišić u ponedjeljak joj je na sastanku rekao da se problem kanalizacije Donjeg Turopolja počinje rješavati. Hitnost rješavanja tog pitanja naglasio nam je i zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec.

– Hrvatskim su vodama gorički gradski oci već predali svu dokumentaciju vezanu uz kanalizaciju Donjeg Turopolja. Projekt je vrijedan 150 milijuna kuna – objasnila je Barica Kovačević.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar m_m
m_m
13:21 07.07.2010.

Dobro jutro! "Sramotno je da nadomak Zagrebu ..." A to što ogroman dio ruralnog dijela Mirisne Naše svoj drek dan danas ispušta u kanale pored ceste nije sramotno! I to je toliko uobičajeno, da to nitko više i ne primječuje. Sramotno je samo ako ne nadomak Zagrebu! Volio bih da objavite podatak (koji sigurno postoji ali ga zavod za statistiku ljubomorno čuva) koliko domaćinstava još uvijek ima "poljske" zahode, drugim riječima - seru na dvorištu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije