Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srebrni senior

Sa 73 godine dosta mu je da surfa i s djecom se čuje Skypeom

srebrni senior
Slavko Midžor/PIXSELL
20.02.2013.
u 18:00

Prošli su edukaciju iz informatike i sada redovito komuniciraju i putem interneta

– Ja vam surfam i koristim Skype, pretražujem medije, možda ne koristim kompjuter na način na koji to traži napredna tehnologija, ali to je to, za moje potrebe i više nego dovoljno – iskren je 73-godišnji Ivan Orsag, koji je primio diplomu o završenoj informatičkoj edukaciji pod nazivom “Srebrni surfer - Povratak u tridesete” u Zaprešiću, u organizaciji Udruge 50+ i učilišta IT Center.

Orsag je, s još sedamdesetak polaznika starije dobi, kroz mjesec dana prošao sve vještine od uključivanja računala do komunikacije e-mailom.

Otvorio nam se novi prozor

– Preko interneta čitam novine i skupljam recepte, a najvažnije od svega jest to što se čujem sa svojom djecom koja su u Švicarskoj. Osim toga, komuniciram i s kolegama. Meni je ovo bio prvi kontakt s računalom i bilo je čudno u početku, no ruka se brzo navikla. Pozdravljam ovu inicijativu, pogotovo za nas starije od 70 godina.

To je za nas novi doživljaj, kao da imate kuću koja ima četiri prozora, a onda vam netko otvori najveći, peti prozor – zaključio je Ivan Orsag oduševljeno priču o uspješno završenom informatičkom tečaju.

Najstariji polaznik ovog tečaja u Zaprešiću, 86-godišnji Ivan Bužinec, po svoju diplomu u zaprešićki Klub umirovljenika nije stigao zbog obveza kao sudac porotnik, no i njemu bi, da je došao, kao i ostalima, čestitali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, te direktor IT Centra Dalibor Valužac.

Sad su svi na Fejsu

– Program se pokazao dosta dobar, pokrenuo ga je župan u suradnji s nama. Gradovi, ali i polaznici, uvidjeli su kvalitetu projekta, a to je najvažnije. Na radionice je došlo 95 posto polaznika koji nisu znali ni kliknuti mišem, a nakon seminara nema nikoga tko nije na Facebooku ili ne komunicira putem Skypea – zadovoljan je Valužac.

Projekt “Srebrni surfer” udruga 50+ provodi cijele godine, financira ga Zagrebačka županija uz potporu Grada Zaprešića, a u troškovima organizacije participirali su i sami polaznici sa po 30 kuna.

>>Svi za računalo: škola informatike za treću dob

Komentara 2

DU
Deleted user
07:19 21.02.2013.

ništa bez krampa i lopate a oni nama virtualu prodaju fuj,fuj,fuj.......

SS
Ssurfer
11:46 21.02.2013.

Samo mali ispravak netočnih navoda...Projekt financira Zagrebačka županija u suradnji sa Zajednicom udruga umirovljnika, trenutno bez financijske podrške grada Zaprešića..a dvojici gospode koji ne razumiju i ne znaju vrijednost brige za socijalno najugroženiju skupinu u HR poručio bih da sese ne bave politikom, i prije svega raspitajte se kod umirovljenika jel im ovo korisno ili ne..onome kome je lopata i kramp jedino sto zna, i ne ocekije se da razumije nesto ovako korisno...ili mislite da bi jos trebalo tim jadnim ljudima gurniti kramp i lopatu u ruke ...ajme...smijem se :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije