Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi jelkovec

Revolt stanara: Smeta nam kad govore da smo sirotinjsko naselje

Tihomir Biškup u Jelkovcu
Petar Glebov/PIXSELL
02.04.2013.
u 13:00

Previše je socijalnih stanova podijeljeno na jednom mjestu, a dosta ih je otišlo u pogrešne ruke. Neki od tih stanara nemaju kulturu življenja, a ni stanovanja. Nisu svi problematični, ali zbog ovih koji jesu, sram nas je reći gdje živimo.

Novi Jelkovec odlično je zamišljeno naselje. Izuzetno smo zadovoljni stanovima i sadržajem. No, ono što se tamo događa getoizacija je socijale. Previše je socijalnih stanova podijeljeno na jednom mjestu, a dosta ih je otišlo u krive ruke. Neki od tih stanara nemaju kulturu življenja, a ni stanovanja. Nisu svi problematični, ali zbog ovih koji jesu, sram nas je reći gdje živimo. Požalili su se tako stanari Novog Jelkovca, koji su svoje stanove kupili, na neprestano etiketiranje naselja kao sirotinjskog.

Pokrenuli su prije tjedan dana peticiju i poslali nadležnima zahtjev za zaštitu prava na dostojanstven život.

 Sve je neugodnije živjeti

 – Smeta nam to i ovdje je sve neugodnije živjeti – kazala je Maja.

 Naselje je na glasu kao problematično, kažu stanari, pa čak ni policija više ne dolazi zbog remećenja javnog reda i mira.

 – Ako me netko upita gdje živim, kažem u Sesvetama – naglasila je Anita. Kupila je, kaže, stan na kredit koji će otplaćivati 30 godina.

– Smeta mi što neki od tih “socijalnih slučajeva” žive bolje i troše više nego mi koji zarađujemo za život. Pitam se po kojim se kriterijima dijele ti stanovi – kazala je.

 Iz Holdinga kažu da oni samo prodaju stanove, a o tome kome se dodjeljuju, odlučuje Grad koji je njihov vlasnik. Iz Grada, pak, poručuju kako Bandić ne određuje kome se dodjeljuju stanovi, već sve ide putem javnog natječaja po određenim kriterijima.

 Stanari zahtijevaju da prestane daljnje podcjenjivanje njihova naselja te da se promijeni model rješavanja stambenog pitanja socijalno ugroženih.

 – Koncept rješavanja socijalnih stanova na jednom mjestu danas je u Europi potpuno neprihvatljiv – smatra Tomislav.

 Traže, također, da se provede revizija ostvarenih socijalnih prava u Novom Jelkovcu.

 – Kupili smo stanove dok su se još gradili, a naselje se reklamiralo kao idealno za mlade ljude i obitelji. No, ovo je postalo gore od Kozari boka. Ako Bandić hoće otkupiti naše stanove, pristajemo bez razmišljanja – poručili su mu stanari.

Javio se samo Ostojić

Dosad su dobili odgovor Rajka Ostojića, čija je vizija Novog Jelkovca kao naselja u kojem će, u suradnji sa Sveučilištem, stambeno rješenje pronaći znanstveni novaci i drugi članovi akademske zajednice.

>>Samohrana majka troje djece sada ima siguran krov nad glavom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije