Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZložba fotografija

Raskoš azerbajdžanskih tepiha na zagrebačkom Zrinjevcu

Zagreb: Na Zrinjevcu otvorena izložba "Tepisi Azerbajdžana".
Bruno Fantulin/PIXSELL
24.05.2021.
u 16:28

Dob nedjelje se na zapadnoj šetnici Trga Nikole Šubića Zrinskog može pogledati izložba Tepisi Azebrbajdžana

Ovogodišnje izdanje Eurosonga oduševilo je gledatelje diljem svijeta, a dojmovi se još uvijek nisu slegli. Iako Hrvatske nije bilo među zemljama koje su izborile finale, sjajnih pjesama nije manjkalo. Finale je zato izborio Azerbajdžan, a pjevačica Efendi i pjesma Mata Hari osvojila je simpatije publike. Njen nastup u finalu je sa gotovo šest milijuna pregleda među najgledanijima na YouTubeu i po tome je daleko iza sebe ostavio neke od favorita poput Islanda, Švicarske, Malte... 

I dok čekamo sljedeći Eurosong i nastup Azerbajdžana, na zagrebačkom se Zrinjevcu do nedjelje, 30. svibnja može pogledati jedna zanimljiva izložba. Riječ je o izložbi "Azerbajdžanski tepisi" na kojoj je prikazan i objašnjen važan dio azerbajdžanske kulture koji se odnosi na drvnu i cijenjenu umjetnost tkanja tepiha. 

Azerbajdžan je jedno od svjetskih središta u kojima je nastala drevna umjetnost tkanja tepiha. Danas se mnogi tepisi i proizvodi od tepiha čuvaju među najvrjednijim eksponatima u svjetskim muzejima kao što su Ermitaž u Sankt Peterburgu, Muzej Victorije i Alberta u Londonu, Muzej tekstila u Washingtonu, pariški Louvre i Istanbulski Topkapi  Slike tepiha prikazanih na ovoj izložbi dio su zbirke Azerbajdžanskog Nacionalnog muzeja tepiha.

Vrijednu izložbu koju može pogledati svaki prolaznik zapadne šetnice Trga Nikole Šubića Zrinskog svojim je obraćanjem službeno otvorio Nj. E. Fakhraddin  Gurbanov , veleposlanik Republike Azerbajdžan. 

-Azerbajdžan je jedno od onih svjetskih središta u kojima je nastala drevna umjetnost tkanja tepiha. Tkanje tepiha, koje obuhvaća niz važnih vrsta kreativnih aktivnosti, područje je dekorativne i primijenjene umjetnosti, koje odražava bogati duhovni svijet Azerbajdžana, njegov svjetonazor, vjersko uvjerenje i životnu filozofiju. Tepisi utjelovljuju povijesno sjećanje i vjekovne tradicije koje određuju naš nacionalni identitet -istakla je Njegova Ekselencija. 

Ovisno o tehnikama tkanja azerbajdžanski tepisi podijeljeni su u dvije skupine: ravno tkani (glatki) i vlasasti tepisi. Pojava ravno tkanih tepiha datira iz ranog razdoblja umjetnosti tkanja. U ovu skupinu spadaju tepisi cheten, hasir, palas, kilim i drugi.

Vlasasti tepisi su kasniji proizvod tehnološkog i umjetničkog razvoja umjetnosti tkanja tepiha. Zbog svojih umjetničkih i tehnoloških značajki vlasasti tepisi podijeljeni su u četiri velike skupine, prema geografskim zonama Azerbajdžana: Guba-Shirvan, Karabakh, Ganja-Gazakh, Tabriz.

15.05.2021., Zagreb - Na Zrinjevcu otvorena izlozba "Tepisi Azerbajdzana". Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

- Trenutno se u zgradi Azerbajdžanskog nacionalnog muzeja tepiha, koja i sama zadivljuje gledatelja veličanstvenošću stila, pohranjuje oko 11 000 izložaka, uključujući nekoliko stoljeća stare tepihe, proizvode od tepiha, predmete narodne i likovne umjetnosti, kao i izvrsna djela suvremenih umjetnika i  obrtnika. U studenom 20210. azerbajdžanska umjetnost tepiha uvrštena je na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva - naveo je Gurbanov. 

Fotografije tepiha koji se mogu vidjeti potječu iz Shirvana i Gube, Ganje, Gazaka i Karabaha, prikazan je i tepih Khila-Afshan iz 18. stoljeća, a mogu se razgledati do nedjelje. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije