Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17 izvora zračenja

Radnici Čistoće, ne znajući, Zagrebom vozili radioaktivni otpad!

otpad
Zeljko Lukunic/PIXSELL
07.03.2013.
u 23:23

Na Jakuševcu postoji detektor koji se alarmira na radioaktivan otpad, a radnici su odmah pregledani te je utvrđeno da nisu u opasnosti i da nije bilo nikakvog zračenja

Radnici Čistoće skoro su ozračeni radijacijom kada su 25. veljače istovarivali kamion s otpadom na Jakuševcu. Ni ne znajući što voze cijelim gradom, dvojica radnika na odlagalište su dovezla radioaktivnu tvar. Opasni otpad aktivirao je alarm na deponiju, koji je prenio isto upozorenje Državnom zavodu za radiološku i nuklearnu sigurnost.

– Na Jakuševcu postoji detektor koji se javlja na radioktivan otpad, a radnici su odmah po dolasku službenika Zavoda pregledani te je utvrđeno da nisu u opasnosti i da nije bilo nikakvog zračenja - pojasnio je direktor Čistoće Branimir Valašek. Opasnu Tvar, za koju neslužbeno doznajemo da se koristi u medicinske svrhe, radnici su pokupili na području Žutog Brega, blizu kojega je KB Dubrava. No tko ju je ubacio u Čistoći kažu da ne mogu saznati.

– Ne može se točno utvrditi gdje su naši radnici to pokupili. Znamo samo da je na Žutom Bregu. Poduzeli smo sve što smo trebali, oni nisu ozračeni, što je potvrdila inspekcija Zavoda, pregledano je i vozilo, osigurano i izuzeto - dodao je Valašek.

U Čistoći prijavu protiv nepoznatog počinitelja nisu podnijeli, jer, kažu, ne može se točno utvrditi odakle je otpad. U izvješću mjerodavnog Zavoda stoji da opasnosti za radnike, stanovnike i okoliš nema.

“Dežurni službenik Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost utvrdio je da je brzina doze zračenja unutar kamiona povećana. Pozvan je stručni tehnički servis koji je izuzeo radioaktivni materijal. Nakon izuzimanja kamion je ponovno provjeren te je, nakon utvrđivanja da nema povećane radioaktivnosti, pušten u redovan rad. Prema utvrđenom, ne postoji opasnost po zdravlje radnika i okoliš - stoji u izvješću.

U gradskom Uredu za hitne situacije do sinoć nisu znali o mogućoj opasnosti.

– Dojave obično primamo iz Centra 112 - kaže Kristina Martinović, uz napomenu da je za takav otpad nadležan spomenuti Zavod.

– Radioaktivni otpad ne odlaže se na Jakuševcu, ali bilo je sličnih situacija, kad smo, primjerice, uz cestu uočili ilegalno bačene uređaje za otkrivanje dima, koji sadrže radioaktivne tvari - istaknula je.

Komentara 8

HL
hleuge
06:12 08.03.2013.

...još da čistoća posudi svoj geiger brojač uvoznicima mlijeka...

Avatar demokracija
demokracija
06:13 08.03.2013.

Evo posla za Zavod za javno zdravstvo i policiju! Ovo ne smije proći neistraženo. Uđite u bolnicu i prekontroliraj te kako se odlaže specijalni otpad. Nije dovoljno se šetati po školama i tvrditi kako djeca nisu odgojena i trebaju bolje četkati po zubima. i tako skupljati javne političke bodove. Odmah reagirati!!! Što ako ovo nema veze s bolnicom nego s istom rukom koja truje pse. Hej ministre Ostojiću, spavaš li svoj mandat? Uskoro će proljeće. Probudi se!

OB
-obrisani-
23:42 07.03.2013.

A koliko je toga još što mi neznamo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije