Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasadni materijal

Prvosvibanjska opsada vrtnih centara i rasadnika

vrtni centri (1)
Foto: Rajko Polić
1/7
29.04.2012.
u 17:54

Špicu kupovine rasadnog materijala ove je godine malo pomakao i hladni period s početka travnja

Sudeći po gužvama u vrtnim centrima i rasadnicima tijekom produženog vikenda za Praznik rada, dosta je i onih koji nisu otputovali od kuće. Špicu kupovine rasadnog materijala ove je godine malo pomakao i hladni period s početka travnja. To međutim ne smeta jer je većina sadnica, od flanaca povrća, do višegodišnjih stabala danas zakorijenjena u kontejnerima, te se na sadno mjesto samo \"instalira“.

Tako smo u jednom od najvećih vrtnih šopingcentara, MBM Lučko, vidjeli sadnice povrća standaardne kakvoće od hibridnog sjemena (od tri kune pa dalje), lončanice, ljetnice, sobno bilje, bambuse, te obilje dendrologije od crvenih javora, pendulastih cedara, do cijelog maslinika desetljetnih maslina u posudama na transportnim paletama (stablo od 10 tisuća kuna nadalje) ili primjerice debeli panj vinove (ukrasne) loze (500 kuna) i još mnogo egzotičnih vrsta. I još egzotičnije zamotanih za transport što puno govori o podrijetlu, ali i uspješnosti proizvođača od kojih uvozimo.

Podsjetit ćemo na tehniku zakorjenjivanja i presađivanja primjerice stare masline: biljci se odstrane svi vegetativni dijelovi do zadnjeg listića, mehanizacijom se izvadi s korijenom koji se tretira hormonima i posadi najprije u kontejner, a kada \"oživi“ na mjesto, na gruntu novopečenog maslinara. Kada je ta tehnika zaživjela rodila se i pejorativna anegdota kako su neki bogataši na taj način dobivali i \"stare obiteljske korijene“.

Većina kupaca zapravo dolazi u kombinirano šetnja-šoping uživanje jer su ponuđene biljke opremljene poput lijepih bombonijera. O tome hoće li biti i \"ukusne“ kupci će na balkonima i vrtovima vidjeti tijekom ljeta, ovisno između ostaloga i o svojoj uspješnosti i zelenoj ruci.

Komentara 1

BS
bstrabi2
11:31 30.04.2012.

Pošto je Linić tolke pureze uveo.Onda bi bio ted.Da svi Saborski zastupnici.I u vladi.Plačaju boravičnu taksu.Jer i Zagreb je turistički grad.Plus toga .To cviječe što kupuju.Neka naplate Liniću iČačiću.I dalo Linić plača stanarinu tu u Zagrebu?Ako ne neka plati globu i zaostatke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije