Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podržava Bozanić

Prvi put u Zagrebu masovni blagoslov kućnih ljubimaca

Papa Franjo blagoslovio psa
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.04.2013.
u 08:12

Novi zavjet gotovo tepa životinjama! Blagoslov je predviđen u crkvenom obredniku i ništa ne priječi da se u danoj prigodi na životinje zazove Božji blagoslov. Tko ne ljubi životinje, ne ljubi ni čovjeka – kaže mons. Kolarić.

U Zagrebu će se u subotu, prvi put u njegovoj povijesti, masovno blagoslivljati kućni ljubimci. U organizaciji gradonačelnika Milana Bandića i Kaptola (s dopuštenjem nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića) u Maksimiru u 17 sati bit će blagoslov pasa, mačaka, hrčaka, zamoraca, riba, papiga, tj. svih živih stvorenja koje Zagrepčani drže u svojim domovima.

Odijeljena polja

Ideja je, kako smo doznali, potekla od prebendara mons. Mije Gabrića, koji je takav blagoslov vidio u Rimu i zapitao se zašto takvo što ne bismo imali i u Zagrebu te je to predložio kardinalu Bozaniću, koji je ideju prihvatio.

– Tim se događajem želi iskazati poštovanje i božanska milost kućnim ljubimcima koji, osim što su smatrani članovima obitelji, često predstavljaju najboljeg čovjekova prijatelja i utjehu. Novoizabrani papa Franjo nedavno je privukao pozornost i simpatije javnosti blagoslovivši žutu labradoricu, psa vodiča slabovidnog radijskog novinara, a i ime je odabrao po sv. Franji, zaštitniku siromašnih i životinja – tumače nam organizatori, dodajući kako su i životinje stvorenja Božja.

 Predviđeno je da pred maksimirskom pozornicom u odijeljenim poljima budu psi, mačke i ostale životinje, a cijelim će događajem moderirati Antun Ponoš, dugogodišnji urednik televizijske emisije “Kućni ljubimci”, dok će svečani dio ceremonije blagoslova voditi mons. dr. Juraj Kolarić, umirovljeni profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

 – To je u Europi običaj od davnine, zato što su životinje vidljiva stvorenja, čovjeku najbliža, i ona se u Svetom pismu apostrofiraju i o njima se govori. Treba obnoviti sklad između životinja i čovjeka jer su i jedni i drugi živa bića, povezani su i međusobno jedno drugom priskaču upomoć. Novi zavjet gotovo tepa životinjama! Blagoslov je predviđen u crkvenom obredniku i ništa ne priječi da se u danoj prigodi na životinje zazove Božji blagoslov. Tko ne ljubi životinje, ne ljubi ni čovjeka – kaže mons. Kolarić.

Od 14.30 sati

Organizatori prvoga zagrebačkog blagoslova kućnih ljubimaca pozivaju sve Zagrepčane da u subotu dođu u Maksimir sa svojim životinjicama, na blagoslov u 17 sati, uz nastup Stepinčevih mališana.

Inače, blagoslov kućnih ljubimaca u New Yorku tradicionalno obavljaju franjevci, upravo po uzoru na sv. Franju Asiškoga.

>>Doznajte sve o dresuri, hrani i njezi za svoje kućne ljubimce

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije