Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trening pilota

VIDEO Provjerili smo zašto avion u niskom letu kruži nad Zagrebom: Nema drame

Čitatelj
06.02.2024.
u 17:01

Tijekom obuke piloti lete na visini od oko 1000 AGL-a (1000 feet above ground level) odnosno otprilike 300 metara od razina tla. S obzirom na to da je riječ o maloj visini pojačana buka može se čuti iznad grada.

Zrakoplov u niskom letu kruži iznad Zagreba. Primijetili su ga brojni građani na vedrom nebu iznad metropole danas tijekom poslijepodneva u dva navrata oko 13 sati te sada ponovno oko 16 sati. No razloga za, kako neki pišu, "dramu na nebu iznad Zagreba" zaista nema.

Naime, niti prvi niti zadnji put riječ je o trenažnim letovima koji su sastavni dio obuke posade zrakoplova, odnosno pilota. Današnji let se izvodi na avionu tipa De Havilland Canada Dash 8-400, odnosno Dash propelercu nacionalnog prijevoznika Croatia Airlines. Iz Croatie su nam kratko potvrdili da je riječ o redovnoj obuci, a pilot je s instruktorom izvodio školske krugove.

Ovakav trening pilota događao se i ranije i na drugom tipu zrakoplova odnosno Airbusu, a kao što smo naveli sati provedeni na vježbanju nužni su kako bi piloti uspješno dovršili obuku i dobili type rate odnosno certifikat za upravljanje tim modelom zrakoplova prije nego što putnici sjednu u njega.

Tijekom obuke piloti lete na visini od oko 1000 AGL-a (1000 feet above ground level) odnosno otprilike 300 metara od razine tla. S obzirom na to da je riječ o maloj visini pojačana buka može se čuti iznad grada. A zašto baš iznad grada, a zašto ne lete gdje nema nikoga?

Foto: Screenshot

Specifičnosti obuke su i u tome da u svom poslu piloti moraju naučiti prilaziti zračnim lukama iz više smjerova i u različitim situacijama i vremenskim uvjetima pa je i prilazak iznad urbanog područja tijekom dana i noći standardni dio obuke. Naime, poznato je da je aviopromet jedan od najsigurnijih oblika prijevoza, a kako bi tako i ostalo ovakve detaljne obuke su nužnost.

Komentara 2

Avatar LoveBaby21
LoveBaby21
08:35 07.02.2024.

Ocijenite moju 18+ golu fotografiju - - -> NU21.FUN

KR
Krolo
19:10 06.02.2024.

Baš sve leti iznad Zagreba...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije