Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
markovo polje

Prodaju iz ilegalnih objekata, a Gradu plaćaju sve doprinose

28.04.2015., Zagreb - Standovi za prodaju cvjeca uz gradsko groblje Markovo Polje. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
05.05.2015.
u 09:30


Obrtnici kažu da im Grad godinama obećava da će riješiti njihov status te negoduju jer ponovo nisu uključeni u izmjene Prostornog plana Grada Zagreba

O izmjenama i dopunama Prostornog plana grada Zagreba raspravljalo se na prošlotjednoj sjednici Gradske skupštine ali, tvrde cvjećari i keramičari s Markova polja, bez jedne ključne stavke – rješavanja pitanja lokacija njihovih obrta.

Dali dio parcela

Iako je gradonačelnik obećao, objasnili su, da će ostati uz Aleju tišine na kojoj prodaju, svjesni su da objekti u kojima su njihovi obrti nisu legalizirani, a trenutačno ih, kažu, ne mogu ozakoniti.

– Prostornim planom ne predviđa se naš ostanak ovdje, a cvijeće za Markovo polje nudimo već dvadeset godina. Na svojim smo parcelama, dakle nismo nikome oduzeli zemlju, i samo bismo htjeli nastaviti raditi bez svakodnevnog straha da ćemo morati otići – govore cvjećari s Markova polja te dodaju da, unatoč tome što njihove, većinom limene građevine u kojima se nalazi cvijeće nisu legalne, Gradu redovito plaćaju sve komunalije. Štoviše, govore, dio svojih parcela dali su kako bi se mogla urediti cesta i izgraditi pločnik.

– Naši poslovni prostori nisu legalni, a ovdje smo desetljećima, dok su neki od kolega došli prije pet mjeseci i već rade potpuno po zakonu – rekla je cvjećarka Marina Marković te odmah uputila na još jedan problem s kojim se susreću njeni kolege, ali i ostali koji dolaze na groblje.

Uskoro i autobus

Autobusne linije, iako je na cesti iscrtano stajalište te je postavljen znak za autobusno stajalište, do Markova polja nema. Obećavaju već godinama, govori Marković, ali s time u vezi nije napravljeno ništa, pa oni koji nemaju automobile do posljednjih počivališta svojih pokojnika moraju pješačiti dva kilometra od glavne ceste.

– ZET-ova linija – kaže predsjednik gradske četvrti Sesvete Marijan Tomurad – uvest će se čim se za to stvore uvjeti. Autobus se nema gdje okrenuti na groblju, pa čekamo da se napravi prvo kružni tok, odnosno da radovi na cesti potpuno završe. Javna nabava za to je raspisana, tako da ne bi smjelo potrajati – objasnio je Tomurad te dodao da je upoznat s dugogodišnjim problemom obrtnika na Markovu polju. Kako kaže, nitko ih neće tjerati da isele, ali objekte u kojima posluju morat će prilagoditi.

– Svi objekti morat će biti isti i na tome se već radi. Dio koji je legaliziran napravljen je kako treba i svi će se tome morati prilagoditi. Kad se izgrade nova mrtvačnica i kapelica, budući da će Markovo polje začas postati središnje gradsko groblje, neće ni oni više moći prodavati iz "straćara" – upozorio je predsjednik Gradske četvrti Sesvete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije