Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobili rok za ispravak

Problemi za Tomaševića: Državna agencija zabranila nadzor ljudi koji bacaju smeće, evo zašto

Zagreb: Demonstracija sustava videonadzora za nepravilno odlaganje otpada
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/16
05.07.2023.
u 12:04

Agencija je provela nadzorno postupanje kako bi utvrdila sve okolnosti o obradi osobnih podataka putem videonadzora. Iz AZOP-a su pojasnili i što se mora poduzeti kako bi Grad mogao legalno "špijunirati" tko baca u koju kantu kakvu vrećicu.

Agencija za zaštitu osobnih podataka zabranila je Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, kao voditelju obrade, omogućavanje uvida i/ili izuzimanje snimki nastalih videonadzorom javnih površina Odjelu komunalnog redarstva, posebice u svrhu postupanja u vezi s utvrđivanjem prekršaja protiv osoba koje nepropisno odbacuju otpad na površine javne namjene, izvijestili su iz AZOP-a

Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet naloženo je da u roku od 90 dana, između ostalog, donese odgovarajući unutarnji pravno provedbeni okvir upravljanja videonadzornim sustavom kojim će se utvrditi i provoditi politike i postupci povezani s videonadzorom javnih površina.

Zagreb: Demonstracija sustava videonadzora za nepravilno odlaganje otpada
1/16

"Naime, videonadzorni sustav na javnoj površini Grada Zagreba postavljen je u svrhu provođenja poslova nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, upravljanja prometom, izdavanja naredbi za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila te poduzimanja mjera sukladno ovlastima propisanih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i Prekršajnim zakonom, a prate ga ovlašteni prometni redari u Odjelu prometnog redarstva", pojašnjavaju u Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Po pritužbi građana i nakon objava u medijima o mogućem korištenju videonadzornog sustava koji je postavljen na javnim površinama u Gradu Zagrebu u svrhu utvrđivanja prekršaja protiv osoba koje nepropisno odbacuju otpad na površine javne namjene, Agencija je provela nadzorno postupanje kako bi utvrdila sve okolnosti o obradi osobnih podataka putem videonadzora. Iz AZOP-a su pojasnili i što se mora poduzeti kako bi Grad mogao legalno "špijunirati" tko baca u koju kantu kakvu vrećicu.

POVEZANI ČLANCI:

"Sukladno utvrđenom, Gradu Zagrebu, Gradskom uredu za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, kao voditelju obrade, naloženo je da postavi oznake da je javna površina pod videonadzorom koje trebaju biti vidljive najkasnije prilikom ulaska u perimetar snimanja svake od lokacija na koje su postavljene kamere, a koje čine sustav videonadzora javnih površina Grada Zagreb, a sukladno članku 27. stavak 1. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Isto tako, Agencija je naložila voditelju obrade uskladi sadržaj svih obavijesti o postojanju videonadzornog sustava javnih površina, sukladno odredbama članka 27. stavka 2. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka", zaključuju u Agenciji.

Podsjetimo, Sektor za komunalno i prometno redarstvo predstavio je početkom lipnja sustav videonadzora s pomoću kojeg svakodnevno od 7 do 22 sata u realnom vremenu bilježe prijestupnike i komuniciraju s kolegama na terenu. Tijekom noći kamere i dalje snimaju, a zabilježeno stanje idućeg dana se proučava.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar utunelu
utunelu
13:01 05.07.2023.

ne treba kazeneno prijaviti naredbodavca za to ne treba agencija pun zagreb im je odvjetnika koji jedno sluze za smisljanje fals ugovora

DU
Deleted user
15:17 05.07.2023.

Cijeli sustav odvajanja otpada trebali su uvoditi puno sporije, dok se ne osigura sva potrebna infrastruktura u svakoj - općini i gradu. Primjer - Beč.

GA
galico
13:47 05.07.2023.

Eto sada sam pročitao članak... Još jednom se pokazuje senzacionalizam u novinarstvu Namjerno sam reagirao samo na naslov u kojem piše da je izričito zabranjeno, a u teksu itekako piše da nije zabranjeno ako se naprave određene predradnje No ovakvi naslovi privlače klikove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije