Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kod Borovja

Pripremaju Savu za proizvodnju energije, grade se kamene brane

'19.08.2013., Zagreb - Na Savi kod toplane u naselju Borovje vrse se radovi navazanja armiranih betonski blokova zbog podizanja vodostaja rijeke.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
'Goran Jakus/PIXSELL'
22.08.2013.
u 13:21

Radovi se mogu izvoditi isključivo kad je vodostaj rijeke nizak, do -270 centimetara što je moguće uglavnom ljeti

Traju radovi na rijeci Savi uz Toplanu na Borovju gdje bageri navažaju betonske blokove i kamenje jer je ljeto vrijeme kad se održava nivo rijeke Save kako bi crpna stanica rashladne vode Pogona TE-TO Zagreb mogla nesmetano raditi tijekom godine.

– Bageri prave dvije pregradne kamene brane koje omogućuju podizanje nivoa rijeke uzvodno od primarnog praga kod crpne stanice Pogona TETO Zagreb. To činimo svake dvije godine sukladno koncesijskom ugovoru za zahvaćanje voda za tehnološke potrebe i vodopravnoj dozvoli za korištenje voda iz rijeke Save - kaže direktor pogona TE-TO Zagreb Damir Kopjar. Da bi bageri mogli navažati blokove na rijeku vodostaj mora biti nizak – ispod -270 cm na vodokaznoj stanici Zagreb. Nivo rijeke iznimno je bitan za kasniju proizvodnju električne i toplinske energije pa je rijeku potrebno pripremiti za sezonu. Radove izvodi Vodoprivreda, a nadzor Institut za elektroprivredu.

>>Vrtićanci, đaci i stariji grijat će se bolje, a jeftinije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije