Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zelena akcija

Pridružite se prvim Danima održive mode: Na programu su održiva modna revija, radionice šivanja i 'upcyclinga'

Kupnja putem interneta za vrijeme Crnog petka
Borna Filic/PIXSELL
18.11.2023.
u 08:00

Proizvodnja odjeće u posljednja dva desetljeća drastično se povećala, a prekomjerna potrošnja u modnoj industriji proizvodi goleme količine otpada koje u većini slučajeva završavaju na odlagalištima otpada ili se spaljuju – naglasile su organizatorice

Tulum razmjene odjeće, radionica upcikliranja, kviz o životnom ciklusu tekstila te održiva modna revija samo su dio programa koji vas od 24. studenog do 16. prosinca očekuje na nekoliko zagrebačkih lokacija i to u povodu prvih Dana održive mode, koji će, simbolično početi na sam "Crni petak". 

– Voliš modu i želiš njegovati svoj originalni stil, ali na etičan način unutar planetarnih granica? Educiraj se o štetnosti brze mode i negativnom utjecaju koji pretjerana potrošnja ima na okoliš i društvo. Smanji kupovinu novog, upoznaj se s primjerima dobre prakse i stekni konkretne vještine popravaka i prepravaka kako bi tvoji omiljeni komadi zaista bili svevremeni – stoji u najavi Zelene akcije koja oragnizira događaj.

– Naime, proizvodnja odjeće u posljednja dva desetljeća drastično se povećala, a prekomjerna potrošnja u modnoj industriji proizvodi goleme količine otpada koje u većini slučajeva završavaju na odlagalištima otpada ili se spaljuje. Čak 90 posto otpadnog tekstila u Europi se spaljuju – naglasile su organizatorice.

VEZANI ČLANCI: 

Dodaju i kako je za većinu ljudi postalo uobičajeno kupovati novu jeftinu odjeću čim se na tržištu pojave nove kolekcije, a koje zbog loše kvalitete i dinamike izmjena kolekcija brzo završavaju kao otpad i tako opterećuju sustave gospodarenja otpadom. Poticaj konzumerizmu, ističu, koji stvara tolike količine otpada je svakako "Crni petak".

– Na taj dan trgovine popustima pokušavaju privući što više kupaca, dok putem medija učestalo oglašavaju potrošnju – poručile su organizatorice. Zelena akcija te prijateljske organizacije zajedno su pripremile bogat program kojim se nadaju zadovoljiti porive za novim, ali koristeći staro.

– Želimo skrenuti pozornost na ponovnu uporabu i vještine popravaka koje su nekoć bile ključne za preživljavanje, a koje su danas, zbog jeftinih cijena proizvoda, gotovo potpuno zaboravljene i marginalizirane – rekle su organizatorice. Dani održive mode započet će mobilnim "swap party-em" koji će se kretati na području Cvjetnog trga i Ilice, kako ističu organizatori, konzumerističkog središta metropole. 

– Ovom akcijom želimo ponuditi razmjenu rabljene, ali dobro očuvane odjeće koji će sa sto posto popusta, nadamo se, zamijeniti mahnitu kupovinu – pojasnile su organizatorice.

VEZANI ČLANCI: 

Događaj nastavljaju s klasičnim izdanjem "swap party-ja" zadnju srijedu u mjesecu, dakle 29. studenog, od 17 do 19 sati u Zelenoj akciji u Frankopanskoj 1. Idućeg dana, od 18 do 20 sati, organizirat će radionicu "upcycle tekstila" na kojoj će polaznici upoznati osnove rada na šivaćoj mašini i imati priliku izraditi nove predmete od starih materijala.

Prvi dan prosinca rezerviran je pak za otvorenje tekstilne instalacije Ivane Stećuk i projekcija filma "Stvarna cijena", a sve završava 7. prosinca u grandioznom stilu s održivom modnom revijom naziva "Razodjeni brzu modu". Cijeli program možete pogledati ovdje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije