Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Narkomanija

Povećan broj smrti narkomana zbog godišnjih odmora?

'karlovac ovisnos....narkomani.., 231007 narkomani.., igla.. snimila kristina stedul-fabac'
'kristina stedul-fabac'
25.07.2010.
u 20:05

Iako se broj smrti u prvih šest mjeseci smanjio u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zabrinjava što su četvorica umrla u tako kratkom vremenu

Četiri smrti ovisnika u zadnjih petnaestak dana zabrinule su mnoge, koji su ih doslovno, prolazeći zagrebačkim ulicama, mogli primijetiti kako leže na klupicama. U prvom trenutku ne sumnjajući ništa, slučajni prolaznici zgrozili su se viješću kad su čuli što se dogodilo.

Ljeto donosi smrt

Upravo toliko smrti ovisnika u tako kratkom vremenu začudilo je i prof. dr. Slavka Sakomana, šefa Odjela ovisnosti KB Sestara milosrdnica.

– Najvjerojatnije su to bili opijatski ovisnici koji su podlegli riziku ljeta. Vrijeme je godišnjih odmora. Ako su se liječili dobili su terapiju unaprijed kako ne bi bili vezani za svog liječnika, i možda ih je upravo to stajalo života – kazao je Sakoman. Pretpostavlja da se radi o heroinskim ovisnicima koji su možda pretjerali s metadonima u kombinaciji s heroinom, ali nije isključeno ni da je upravo metadon po srpanjskim vrućinama kod nekih od njih izazvao srčane poremećaje.

– To nije klasična smrt kao kod predoziranja. Kod smrti kojoj je uzrok metadon u kombinaciji s velikim vrućinama dolazi do srčanog aresta – objasnio je.

Napominje kako je droga koja se trenutačno nalazi na ilegalnom tržištu sigurno kvalitetnija nego inače, i zasigurno je ima više, jer se to događa svake godine u vrijeme ljetne sezone, ali bez obzira na to, ističe da se broj smrti od predoziranja upola smanjio u zadnje tri godine.

 – Sa 160 smrti godišnje od prije tri godine pali smo na 80 smrti – dodao je. I zagrebačka policija potvrdila je kako je broj smrti ovisnika manji nego prošle godine u ovo vrijeme. Sa 16 smrti pao je na 13, ali Sakomana je posebno zgrozio slučaj muškarca, D. K. (27), koji je 17. srpnja ispred hotela Dubrovnik u Gajevoj ulici na klupici ležao više od sat vremena prije nego što je u 16.15 sati gošća kultnog kafića “Charlie” pozvala policiju i hitnu pomoć.

– Ovo je zbilja sramotno. Ako je davao bilo kakve znakove života moglo mu se pomoći. Injekcija naloksona, odnosno sredstva koje poništava djelovanje narkotika, probudila bih ga kroz minutu do dvije – siguran je Sakoman, dodajući da je u zapadnim zemljama normalno ovisnicima dijeliti ampule takvih sredstava kako bi si ih oni sami ili netko pokraj njih mogli ubrizgati u slučaju incidentalnih predoziranja, ali u Hrvatskoj to još nije praksa.

Prepoznajte znakove

U ovim ljetnim danima upravo zbog toga želi upozoriti građane koji primijete osobe s klasičnim znakovima predoziranja, a to su uske zjenice, sporo i površno disanje pa već i lagano stanje kome, odnosno nesvjestica, neka što prije pozovu hitnu pomoć, jer upravo tako će spasiti jedan život.

Ključne riječi

Komentara 14

LO
Loco
08:15 26.07.2010.

Kojih životinja ima ovdje, to je strahota... Volio bih vas vidjet kako pričate \'nek crkne\' da vam se dijete navuče.

AG
Agramer198
23:27 26.07.2010.

Kaj bi ja sad svakog tko se morti legnul na klupicu il na travu kod Zrinjevca trebal pitat jel narkoman i jel mu treba hitnu zvat? Kak da ja znam jel se netko od 20 godina predozirao ili samo odmara zbog vrućine,osim ak mu ne viri igla iz ruke. kaj da im puls idem mjeriti? Dajte molim vas lijepo, pomoći ću ako vidim da treba,ali nek Sakoman se malo zbroji sa svojim izjavama..

FE
Felicijen
22:39 25.07.2010.

Očito liječnici da bi se riješili neželjenih pacijenata daju im i više od mjesečnih doza nadomjestaka za drogu koje onda narkomani trže za nešto jače. Nisu li tako nesavjesni liječnici sukrivci ovakvih neželjenih crnih završetaka? Hoće li neki od njih konačno za to i odgovarati? Društvu je očito sasvim svejedno za sudbine tih narkomana i najradije bi da ih nema. Kako inače objasniti da Zagreb raspolaže s nekoliko (!) kreveta za hitne slučajeve narkomana a nisam siguran i da li sudjeluje i na koji način u programima odvikavanja od droge. Glavno da su maknuli dr.Sakomana!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije