Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedi tri godine

Potpisan kolektivni ugovor u Holdingu. Socijalni mir je kupljen, uz jedan uvjet

08.02.2023.
u 15:21

Potpisivanjem kolektivnog ugovora uprave Holdinga i ZET-a obvezale su provesti sistematizaciju radnih mjesta do 28. veljače. Taj je rok kratak, a posla je puno

Novi kolektivni ugovor na tri godine potpisali su predstavnici sindikata i uprave  Zagrebačkog holdinga, ZET-a.

-Radnicima ZET-a i Holdinga povećat će se materijalna prava. Dogovor je kompromis jedne i druge strane i smatram da je korektan prema radnicima i građanima. Paket će se financirati iz unutarnjih sredstava ZET-a i Holdinga, iz Proračuna te povećanja cijena usluga, no kada i na koji način još uvijek razgovaramo s koalicijskim partnerom, a s time ćemo izaći kroz mjesec, dva- rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

Intenzivno se radi i na sistematizaciji, dodao je, a potpisivanjem kolektivnog ugovora obvezali su se provesti ju do 28. veljače. Idući sastanak na tu temu gradonačelnik najavio je za petak. Potpisivanjem novih kolektivnih ugovora uz povećanje materijalnih prava radnika, osiguran je i socijalni mir te stabilnost poslovanja, istaknuo je gradonačelnik. 

-Sada imamo predvidljive troškove za iduće tri godine vezane uz troškove rada, spremni smo uložiti dodatni novac da se unaprijede te za kapitalne investicije i opremu- rekao je gradonačelnik koji u sljedećih nekoliko mjeseci očekuje i poboljšanje kvalitete usluge. 

Potpisani kolektivni ugovor rezultat je iscrpnih, no konstruktivnih pregovora istaknuo je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga. 

-Cilj pregovora bio je dati jasnu poruku kako Grad Zagreb cijeni radnike koji su zaposleni u trgovačkim društvima u njegovom vlasništvu te im sukladno tome i povećava materijalna prava- poručio je. 

Kolektivni ugovori će se primjenjivati do 31. ožujka 2026. što će omogućiti Upravama trgovačkih društava neometani fokus na unaprjeđenje poslovnih procesa, povećanje unutarnje učinkovitosti i podizanje kvalitete usluge građanima, istaknuto je. 

-Pregovori su vođeni uzimajući u obzir trenutno stanje u društvu, inflaciju i ekonomske prilike koje utječu na materijalna prava radnika, vodeći se dobrobiti radnika koji su zaslužni za obavljanje usluga nužnih za redoviti život i funkcioniranje grada, pri čemu je važno da se usluge pružaju na najvišoj mogućoj razini kako bi građani osjetili razliku u kvaliteti - naglasio je Marko Bogdanović, direktor ZET-a, potpisnik Kolektivnog ugovora. 

Kolektivni ugovori uključuju povećanje osnovice plaće od 1. siječnja za pet posto, a od 1. srpnja za dodatnih tri posto, povećanje fiksnog dijela mjesečnog dodatka na plaću kojim najviše dobivaju radnici s najnižim primanjima, te povećanje neoporezivih materijalnih prava. Ispravit će se i dugogodišnji problem neusklađenosti koeficijenata radnih mjesta te dodataka za uvjete rada za poslove iste ili slične složenosti. 

Ključne riječi

Komentara 6

KA
kajbiti
18:30 08.02.2023.

Àaa zato idu kazne za smeće. Treba lova za povećanje plaća. Sad će pol Zagreba dobiti kazne.

Avatar Marko
Marko
16:38 08.02.2023.

Taj jedan uvjet je da građani sve to plate

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
19:55 08.02.2023.

Najveće zagrebačko hlijebilište ZET povećat će cijene usluga i postrožiti kažnjavanje, čime će podići plaće i kupiti socijalni mir svojih hlijebljenika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije