Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLICIJSKA BLOKADA

Konačni obračun: Aktivisti traže Karamarkovu smjenu

varšavska (1)
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/51
15.07.2010.
u 06:50

– Proveo sam deset sati u policiji, a uhićen sam dok sam hodao Gundulićevom i ističem da nisam ležao niti činio išta što su radili ostali prosvjednici, pa je jasno da sam priveden preventivno – kazao je Tomislav Tomašević.

Nakon cjelodnevnog kaosa u užem središtu Zagreba i boravka 142 građanina i aktivista u policiji, sinoć oko 20.30 sati građani su se ponovno okupili na uglu Gundulićeve i Masarykove ulice. Stotinjak građana, prelazeći pješačkom stazom, blokiralo je promet u znak prosvjeda protiv uzimanja pješačke zone u Varšavskoj i izgradnje sporne rampe čiji je investitor Grad Zagreb.

– Proveo sam deset sati u policiji, a uhićen sam dok sam hodao Gundulićevom i ističem da nisam ležao niti činio išta što su radili ostali prosvjednici, pa je jasno da sam priveden preventivno – kazao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije. Dodao je i da mu je policajac koji ga je uhitio isto potvrdio uz riječi da su sad pretjerali i da potiču građane na kaznena djela što je kazneno djelo samo po sebi. U policiji su im oduzeti i mobiteli da dalje ne bi mogli koordinirati akciju što je, tvrdi Tomašević, bilo prilično glupo od policije jer je bez koordinacije situacija mogla izmaknuti kontroli.

– Nisam dočekao objašnjenje kako sam to kazneno djelo počinio, pušten sam s ostalima uz prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira te zabranu kretanja Frankopanskom do Varšavske i Gundulićevom u trajanju od osam dana. Ako prekršimo zabranu, moramo platiti kaznu od deset tisuća kuna za koju smo prvi put čuli da se u ovu svrhu izrekla – rekao je.

>>Policija nakon drugog uhićenja pustila Celakoskog i Raukar

>>Karamarko: Sve je bilo po zakonu, radili smo po zahtjevu Grada

>>Udruge Karamarku: Prekinite uhićenja i pustite aktiviste!

>>SDP: Tražimo prekid blokade centra grada i puštanje uhićenih

Politički obračun

Teodor Celakoski iz Prava na grad upozorio je da je zabrana kretanja i zabrana prava na prijavljeni prosvjed kršenje Ustava i da policija nad prosvjednicima, izričući im zabrane, provodi nezakonite radnje. Najavio je i novi prosvjed za danas u 18 sati na Iblerovu trgu ispred središnjice SDP-a. Odande će prosvjednici otići do središnjice HDZ-a jer aktivisti smatraju da su obje stranke odgovorne za razvoj situacije i da će se to i dalje događati sve dok one budu dijelile vlast u državi i u Zagrebu.

– Pitamo je li Hrvatska privatna država Karamarka i Horvatinčića – poručio je Celakoski dodavši da se od Holdinga koji je pod Milanovićevom kontrolom zahtijeva da odmah obustave radove na instalacijama plina i struje bez kojih se rampa ne može realizirati te da nadležno ministarstvo izda privremenu zabranu radova.

– Ovo je sada naš politički obračun s HDZ-om i Karamarkom koji se oteo kontroli pa tražimo njegovu ostavku. Policija je – nastavio je – danas uhitila 142 osobe po Karamarkovoj osobnoj naredbi dok istodobno USKOK i DORH provode istrage.

– Ima li Hrvatska policija jednu glavu? Ili je Karamarko jedno, a USKOK drugo? Ovo je početak kaosa u državi i mi im poručujemo da na ovome neće stati – završio je Celakoski. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko odbacio je optužbe o upotrebi prekomjerne sile.

– Nemojte očekivati da će se policija prikloniti građanskom neposluhu. Zakon ne možemo provoditi parcijalno. Asistirali smo da radnici mogu početi raditi na gradilištu te smo sve radnje proveli sukladno zakonu. Kada se u zapadnoeuropskim zemljama organizira građanski neposluh, oni koji ga organiziraju znaju da ih očekuje postupanje policije. Stoga nemojte od nas očekivati da u ovakvim trenucima dopuštamo kršenje zakona – rekao je Karamarko.

Sve po zakonu

Na pitanje zašto je policija reagirala iako je prosvjed bio prijavljen, kazao je da “to nema veze jer je policija asistirala na zahtjev Gradskog ureda za izgradnju, a sve da bi se moglo prići gradilištu”. A o situaciji u Zagrebu izvještavao je i Washington Post pa nema sumnje da su masovna uhićenja građana i poznatih osoba izazvala zanimanje. Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić potvrdio je pak da je krim-istraga o sklapanju štetnog ugovora Grada za izgradnju rampe još uvijek u tijeku. Mnogim građanima nije jasno po kojoj se logici radovi mogu započinjati ako policija istražuje moguće nepravilnosti.

Predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem, sjedeći na uglu Masarykove i Gundulićeve kako bi pokazao podršku građanima, kazao je:

– Jedine dvije osobe koje mogu zaustaviti gradnju rampe su gradonačelnik Bandić i ministrica graditeljstva od koje još uvijek nismo dobili informaciju jesu li riješeni imovinskopravni odnosi u Varšavskoj i je li formirana parcelacijska čestica – rekao je Šprem. Nije tajna da imovinski odnosi u Varšavskoj 6 nisu riješeni. Iako ministarstvo to uporno ignorira, na Špremove riječi M. Matulović Dropulić kazala je da je “prema onome što su oni kontrolirali sve po zakonu”.

 

Komentara 1401

OB
-obrisani-
16:24 15.07.2010.

\"sargu123\" Jel tvoja mama Jehovina svjedokinja? neki dan mi je u crvenoj majici bila na vratima! Dao sam joj štafetu da se igra !

FL
flok
18:04 15.07.2010.

hdz i jest danas riješio problem sdp-ea sdpejci će malo lijevati krokodilske suze sa prosvjednicima sutra će svi skupa parkirati aute u tomine garaže case closed

JS
ja sam gladan
15:45 15.07.2010.

Jel završila \"televisa presenta \"u režiji SDP-ovcih, pod radnim naslovom \"događanje naroda\"-policija nas bije\". Za neupućene Vili Matula je \"poznati\" glumac.Kako bi bilo da se na sceni ne pojave i umjetnici. Trebali su angažirati i onog kulturnjaka Katunarića da im popravi scenario,ako već nije u prdekani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije