Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvart nekad i sad

Pogledajte kako je građen Most slobode preko Save

Most slobode
Foto: Muzej grada Zagreba
1/5
07.11.2013.
u 08:49

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova

Iako pedesetih godina 20. stoljeća nije postojao cjelovit plan gradnje južno od Save, to je desetljeće bilo ključno za širenje Zagreba u tom smjeru. Pri tome je važnu ulogu imao Većeslav Holjevac, zagrebački gradonačelnik od 1952. do 1963. godine. Naime, praksa je dokazala da je gradnja većih stambenih naselja na slobodnim površinama najjeftiniji način građenja, iako prije tamo nisu postojali komunalni uređaji.

Velike prekosavske površine slobodnog zemljišta koje su nacionalizacijom i konfiskacijom postale društveno vlasništvo bile su pogodne za široke građevinske radove. Iako cjelovita planska rješenja za to područje ne postoje, o nastojanjima da se Zagreb usmjeri prema jugu već u prvoj polovici 50-ih govori nam značenje objekata koji se grade na području uz desnu obalu Save.

Prije svega to su Zagrebački velesajam, koji u jesen 1956. otvara gradonačelnik Većeslav Holjevac, te Most slobode koji je izgrađen 1959., čime je gradska jezgra povezana s južnim, prekosavskim Zagrebom. Još prije donošenja prvog plana Novog Zagreba od sredine 1950-ih javljaju se i prvi stambeni objekti te planska rješenja područja s desne obale Save, u početku ograničena karaktera. Tijekom 1957. grade se prvi stambeni objekti nadovezujući se na već postojeće naselje Savski gaj.

Komentara 3

JO
josko
09:10 07.11.2013.

Prvo autor članka proglašuje "gradnju.. u slobodnim područjima" ... da bi onda nadodao stvarnu istunu: - sva ta zemlja je bila otimačina kroz nacionalizaciju i konfiskaciju! Da li su originalni vlasnici pravično namireni!? Ideja je možda bila dobra, gradonačenik Holjevac koliko se sječam nije bio u stilu ostalih komunjara ... a Novi Zagreb bio i ostao spavaonica. Ali to je stara tema, gdje ljudi imaju oprečna mišljenja ... a što je, tu je!

DU
Deleted user
16:03 12.11.2013.

Holjevac je izdao nalog da se sagradi Novi Zagreb na sadašnjoj lokaciji kako bi i po tom Zagreb sličio Beogradu. U vrijeme kad je počela gradnja Novog Zagreba bilo je i više nego dovoljno mjesta sjeverno od Save, a zemljištešte je na obje lokacije bilo ''besplatno'', oteto od pravih vlasnika grubom komunističkom silom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije