Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alergije i ubodi

Počela akcija uklanjanja abrozije, a komarce će zaprašiti u srijedu

ambrozija
Željko Hladika
Autor
Sonja Hoffman
14.06.2010.
u 14:08

Građani koji ambroziju zamijete u svojim dvorištima dužni su je počupati, a ako to ne učine, platit će novčanu kaznu koja je za fizičke osobe od 1250 do 2500 kuna, dok tvrtke i poduzeće mogu platiti i do 7000 kuna kazne.

Gradski ured za zdravstvo najavio je danas početak godišnje kampanje uklanjanja ambrozije i uništavanja komaraca.

Naime, već od danas poljoprivredni redar počet će obilaziti gradska područja u potrazi za ambrozijom te se odazivati na pozive građana koji je zamijete.

- Građani koji ambroziju zamijete u svojim dvorištima dužni su je počupati, a ako to ne učine, platit će novčanu kaznu koja je za fizičke osobe od 1250 do 2500 kuna, dok tvrtke i poduzeće mogu platiti i do 7000 kuna kazne – rekao je dr. Zvonimir Šostar, pročelnik Ureda za zdravstvo.

Dodao je da se građani mogu javiti službi za ekologiju na broj 01/ 6585 325. Ambrozija izaziva iznimno teške alergije, a jedna biljka može “ispustiti” i do 5 milijuna peludnih zrnaca koja na krilima vjetra proputuju i do 200 kilometara.

– Zagreb je u posljednje tri godine smanjio koncentraciju peludi za tri puta, no veliki je problem ostatak županije gdje se ljudi ne pridržavaju akcije uništavanja – istakao je dr. Šostar.

A, iako malo kasni, u srijedu, rano ujutro, počinje i zaprašivanje komaraca koji su se zbog tople i vlažne godine već uvelike razmnožili.

– Počinjemo nešto kasnije jer ove godine, zbog krize, u tu svrhu izdvojeno milijun kuna manje nego lani, no i ta dva milijuna bit će dovoljna da zaštite Zagrepčane od napasnika – naglasio je dr. Šostar.

Komentara 1

Avatar m_m
m_m
14:58 14.06.2010.

Tko će platiti kazne zbog ambrozije koja raste izvan urbanih područja, s obzirom da pelud \"na krilima vjetra proputuju i do 200 kilometara\"? Na osnovi koje znanstvene metode utvrđuju da je pelud ambrozije koja raste BAŠ na MOM dvorištu (a ne neke koja divlje raste 200-tinjak km dalje) kod nekog izazvala alergiju i zbog toga me novčano kažnjavaju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije