Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskoro slavi 133. rođendan

Pješke ili busom na Gornji grad: Uspinjača neće voziti sljedeća dva tjedna zbog servisa

Zagreb: Radnik Uspinjače od jutra je vrijedan
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
16.04.2023.
u 18:00

Uspinjača za Gornji grad najstarije je prijevozno sredstvo organiziranoga javnog prijevoza putnika u Zagrebu. Turistička je to atrakcija draga brojnim Zagrepčanima i gostima pa spomenimo kako "Stara dama" u listopadu slavi 133. rođendan.

Legendarna uspinjača neće voziti od ponedjeljka pa sve do 30. travnja, i to zbog redovnog godišnjeg servisa. S obzirom na to da "stara dama" nosi titulu najsigurnijeg sredstva javnog gradskog prijevoza, kažu u ZET-u, nužno je obaviti zakonom propisani pregled kako bi je i zadržala, a servis obuhvaća sva potrebna tehnička ispitivanja te provjeru postrojenja, kabina i objekata.

Zagrepčanima i turistima kao zamjenu za uspinjaču za prijevoz do Gornjeg grada preporučuju autobusnu liniju 150 koja prometuje od Jelačić-placa do garaže na Tuškancu ili pak 105 čija je relacija od Britanskoga trga do Kaptola.

U usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara, zagrebačka uspinjača najkraća je na svijetu. Budući da je do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji, zagrebačka je uspinjača zakonski zaštićena kao spomenik kulture.

14.08.2022., Zagreb - Staroj arhitekturi grada nisu potrebne boje kako bi se istaknula njegova ljepota Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Kada servis bude dovršen i dalje će povezivati Donji grad sa Gornjim svakim radnim danom, subotom, nedjeljom i praznikom od 6 i 30 do 22 sata. Polazak je svakih deset minuta, a cijena jedne vožnje je 0,66 € U slučaju potrebe putnici mogu naručiti i hitnu vožnju koja košta 3,32 €. Valjane mjesečne, godišnje, kao i pojedinačne karte vrijede i za vožnju Uspinjačom.

Turistička je to atrakcija draga brojnim Zagrepčanima i gostima pa spomenimo kako "Stara dama" u listopadu slavi 133. rođendan. Unatoč godinama i dalje se 'vere' i spušta za svega 64 sekunde prosječnom brzinom od oko 5 kilometara na sat, a u svoje kabine može primiti 28 odraslih putnika na 16 sjedećih i 12 stajaćih mjesta.

>> VIDEO: Igor Bišćan priznao da Dinamo nema kadar: Ovo nije normalna situacija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije