Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradski crveni križ

Otvorena Banka hrane: 'Možete donirati namirnice i higijenske potrepštine za ugrožene Zagrepčane'

Ilustracija za potrošačku košaricu
Emica Elvedji/PIXSELL
01.10.2023.
u 09:00

Viškove možete donijeti u u Socijalni dućan društva Crvenog križa Zagreb, odnosno u Banku hrane u Heinzelovoj ulici 64-66

Gradsko društvo Crveni križ Zagreb pozvalo je u subotu na doniranje hrane koju će skladištiti i dalje raspodjeljivati ugroženim građanima Zagreba putem Banke hrane koja se otvara 1. listopada.

“Pozivamo donatore i posrednike u doniranju hrane da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb ako imaju potrebu donirati hranu ili potrebu za doniranom hranom”, priopćili su u subotu iz Crvenog križa.

Doniranu hranu, kroz svoj distributivno-logistički centar i Banku hrane, koja s radom počinje 1. listopada, raspodjeljivat će ugroženim građanima Zagreba.  Ako imaju viškove, građani mogu donirati sve neoštećene namirnice s valjanim rokom trajanja i higijenske potrepštine koje nisu korištene, u Socijalnom dućanu društva Crvenog križa Zagreb, odnosno u Banci hrane u Heinzelovoj ulici 64-66. Ondje Crveni križ Zagreb raspolaže skladištem za hranu i socijalnom samoposlugom kapaciteta 352 m² te rashladnom komorom za hranu kapaciteta 25 m², ističe se u priopćenju.

>>VEZANI ČLANCI: 

Prikupljanje i distribuciju donacija prehrambenih i higijenskih proizvoda od donatora (tvornica, trgovačkih lanaca i sl.) do Banke hrane Crvenog križa Zagreb, gdje će se skladištiti i dalje raspodjeljivati socijalno ugroženim građanima Zagreba, obavljat će se nabavljenim kombijem Mercedes Benz Sprinter, kombi hladnjačom Fiat Ducato i kamionom MAN. "Investicijom u gospodarska vozila zaokružena je cjelina našeg distributivno-logističkog centra te smo ojačali infrastrukturne kapacitete", naveli su iz Crvenog križa.

Projekt Infrastrukturno opremanje GDCK Zagreb, financiran je iz fonda EU Next Generation. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se godišnje baci oko 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, odnosno 75 kilograma po osobi.  Viškovi hrane u poljoprivrednom sektoru i proizvodnji hrane mogu nastati zbog niza razloga, poput neispunjavanja specifikacije proizvođača ili kupaca te pogrešaka u proizvodnji i označavanju. 

“Kada se ti viškovi ne mogu spriječiti, aktivnosti treba usmjeriti na doniranje viškova hrane”, ističu iz Crvenog križa i poručuju da je za tvrtke i proizvođače, doniranje hrane oslobođeno od plaćanja PDV-a. Velika količina viškova hrane nastaje i u domaćinstvima. Na razini Europske unije, čak 53 posto svih viškova.

>>VIDEO: Anđa Marić otkrica da je ponovno zaljubljena

Komentara 2

LO
Lolita3
09:42 01.10.2023.

Čovjek treba biti nesebičan, osvrnut se oko sebe i ne okretati glavu od potrebitih. Bilo kakvu pomoć ljudima u nevolji, jedino i isključivo direktno na ruke potrebitih. Nikakvih posrednika meni ne treba.

Avatar mrIvan
mrIvan
07:44 02.10.2023.

Divno i krasno - ali uz sve donacije morali ste uključiti i dostavljače. To bi bio iskorak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije