Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cesta zatvorena

Oprezno po centru: Sutra se minira svod Bazilike u Palmotićevoj

Zagreb: Potres oštetio crkvu u Palmotićevoj ulici
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/4
27.09.2021.
u 16:36

Obilazni pravac za vrijeme navedenih radova bit će kroz Boškovićevu preko Strossmayerovog trga pa do Palmotićeve.

Fotografije razrušene Bazilike Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj su nakon prošlogodišnjeg proljetnog potresa obišle svijet jer su u par prizora prikazale jačinu i veličinu potresa koji je pogodio metropolu. A još i prije nego je zdanje s početka 20. stoljeća postalo simbol zemljotresa, vapilo je za obnovom. I dočekalo ju je. Krenula je, naime, prije nekoliko mjeseci, a sutra će se u sklopu nje i minirati svod. Iz Grada zato upozoravaju da se od 12.50 do 13.15 izbjegava taj dio ulice, a bit će usto i zatvorena za promet.

Obilazni pravac za vrijeme navedenih radova bit će kroz Boškovićevu preko Strossmayerovog trga pa do Palmotićeve. 

- Obnova je trenutačno otprilike na polovici radova. Kako bi uopće došlo do ovog miniranja, trebali su se tornjevi bazike "obući" u skele, odnosno učvrstiti kako se ne bi oštetili. Kupole nada oltarom se neće dirati. Dosad smo, primjerice, sanirali svu žbuku i karbonizirali zid - govori Ivan Matić, rektor Bazilike.

Kako bi obnova napredovala što brže, župa je, podsjetimo, otvorila i vlastitu online trgovinu, a prije samih početaka radova tim od dvadesetak arhitekata, povjesničara, geodeta, statičara i ostalih stručnjaka, ubrzano je radio na kompletnom povijesnom pregledu zgrade i 3D skenovima kako bi se napravila metodologija obnove i što prije krenulo u saniranje štete na crkvi.

Ključne riječi

Komentara 1

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
08:09 28.09.2021.

Procito sam naslov i smrzo se od straha , pa nije valjda krenula oktobarska revolucija i rusenje crkava , iako bi oni vrlo rado rusili ali nesmiju , jos nas ima zivih , jos ovaj narod postoji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije