Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istražili smo

Obračun s grafitima: Koliko se Zagrepčana prijavilo za mjeru za koju je Grad izdvojio 400 tisuća eura?

Zagreb: Pročelja zgrada išarana grafitima u Vodnikovoj
Luka Stanzl/PIXSELL
09.11.2023.
u 08:30

Najviše je zahtjeva, njih 61, za mjeru koja uključuje i zaštitni premaz, a onih koji uz to žele i postavljanje kamera je osam

Besplatno čišćenje išaranih pročelja i stavljanje antigrafitnog premaza trebalo bi privući velik broj Zagrepčana da krenu u obračun s vandalizmom na svojim stambenim objektima. Namjera je to Odluke o zaštiti građevina od grafita koju je ljetos potvrdila Gradska skupština, a javni poziv na koji se mogu prijaviti vlasnici, predstavnici suvlasnika i upravitelji zgrada aktivan je od kraja rujna.

Cijela akcija, najavljivali su iz Grada, pokrenuta je radi kvalitetnijeg života i sigurnosti u Zagrebu, zaštite njegovih kulturnih dobara, ubrzanoga gospodarskog razvoja i turističke afirmacije. S obzirom na to da se, za razliku od prethodne odluke, troškovi pokrivaju iz proračuna, a sufinancira se i postavljanje videonadzora, odlučili smo ispitati koliko je prijava stiglo na adresu gradske uprave.

A s Radićeva trga odgovaraju nam kako je do kraja prošloga mjeseca zaprimljeno 89 zahtjeva za provođenje mjere zaštite građevina od grafita, a najviše, njih 61, otpada na one koji podrazumijevaju uklanjanje i nanošenje premaza. Onih koji uz to žele i postavljanje videonadzora ima osam, a samo za uklanjanje grafita prijavili su se iz deset objekata. Isključivo premaz traži se u dva zahtjeva, a samo kamere u njih šest. Po jedan je zahtjev pak zaprimljen za kamere u kombinaciji ili s antigrafitnim premazom ili s uklanjanjem.

>>VEZANI ČLANCI: 

– Trenutačno je u procesu odabir izvođača radova prema posebnim propisima o javnoj nabavi. Sukladno odluci o zaštiti građevina od grafita, kamere i tehničke uređaje za videonadzor o svom trošku nabavlja podnositelj zahtjeva, a Grad će to sufinancirati nakon što budu postavljeni – ističu u zagrebačkoj upravi.

Za provođenje odluke u proračunu je, podsjetimo, osigurano 400 tisuća eura, a mjere su jednokratne. Prioritet u čišćenju, kako su najavljivali, imat će Gornji i Donji grad, budući da su zbog frekventnosti pročelja u tom dijelu Zagreba najveća meta vandala. Zahtjev se podnosi putem online aplikacije na web-stranicama Grada ili osobno u pisarnici Ureda za obnovu, gradnju, prostorno uređenje i komunalne poslove u Držićevoj 4. Detaljan popis potrebne dokumentacije možete proučiti na stranicama Grada. 

>>VIDEO: Zagreb: Uoči otvorenja, gradonačelnik obišao Kazalište Komedija

Komentara 2

TM
trade_mark
13:39 09.11.2023.

znači, grad je kompletno zašaran a stiglo je 86 prijava. bravo zagrepčani, pokazali ste i dokazali da ste se utopili u provincijalzimu i neodgovornosti pridošlica 90-tih. dok ovo ne bude obavezna mjera zagreb će izgledati kao selendra, ostavština kulture pogane mlake. s druge strane, ovoa mjera je nespojiva s 80% fasada u zagrebu koje se truse i raspadaju. i opet, dok ne bude OBAVEZNO održavati zgradu, sve ovo je ništa!

SL
slonko
14:26 10.11.2023.

Za nepovjerovat, kaj su stanovnicima Zagreba te zašarane fasade tak prirasle srcu? Manje od 100 zahtjeva? Pa onda nije čudo da smeće ostavljaju gdje stignu, nije im stalo da grad bude uredan, jer su u duši ostali neuredni. Da mii je vidjeti njihove stanove!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije