Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Restauracija

Obnavljaju se stoljetni staklenici Botaničkog vrta

botanicki vrt
Robert Anic/PIXSELL
27.10.2012.
u 12:49

Kuća za sve - u kompleksu se nalazi 6000 biljaka, a u novoj kući bit će tropske biljke. Ukupna površina cijelog kompleksa je 550 metara četvornih

Više od sto godina prošlo je od kada su se u Botaničkom vrtu Prirodoslovno - matematičkog fakulteta zasadile prve egzotične biljke, a izložbeni staklenici u kojima su se Zagrepčani prvi puta susreli s tropskim vrstama uskoro će biti i obnovljeni. Idejno rješenje za šest staklenika koji će zadržati svoja stara imena, Kuća za palme, Mlačna, Zdena, Topla i Tropska kuća je gotovo, a slijedi izrada tehničkih projekata s opremom.

Sadržaj i u podrum

– Još nekoliko mjeseci radit će se na projektima. Mora se projektirati oprema - koje staklo koristiti, kako riješiti sistem navodnjavanja, grijanje, sjenčenje i slično - pojasnila je voditeljica vrta, Biserka Juretić.

Napravljeni prije više od stoljeća, po uzoru na one europske, staklenici će se restaurirati, a novi šesti staklenik, Sjenovita kuća sa tropskim i suptropskim biljkama, postati će dio kompleksa površine oko 550 metara četvornih.

– Radi se o obnovi, što znači da će staklenici, uz male promjene, izgledati jednako kao su izgledali prije sto godina. Uz novi staklenik, dio sadržaja smjestit će se i u podrum - dodala je voditeljica. Tako će se ispod staklenika smjestiti sjemenarna, priručni laboratorij, pogonska oprema i tehnika s automatskim upravljanjem prozora, klime i slično. Novost je i to da će se na ulazu s Mihanovićeve ulice u Botanički vrt izgraditi i malena suvenirnica, a u zahvat obnove ulazi i uređenje platoa ispred.

Obnova staklenika, korak je u adaptaciji Botaničkog vrta nakon otvaranja Izložbenog paviljona, a uprava ima još planova.

Dio novca iz EU

– Namjeravamo maksimalno koristiti kišnicu, zbog čega će se izgraditi i poseban sistem navodnjavanja. Nakon ovoga slijedi i obnova ograde koja je dotrajala, upravne zgrade te druge infrastrukture - kazala je Juretić.

Koliko će koštati obnova izložbenih staklenika koji će i dalje ostati otvoreni za građane još nije poznato, no dio troškova namjerava se podmiriti iz EU fondova na koje će uprava vrta aplicirati.

Komentara 7

MI
Milkica
13:54 27.10.2012.

Kad se samo sjetim da je Bandić kroz Botanički htel napravit cestu.

Avatar My Style
My Style
07:01 28.10.2012.

Ko mi je dao minus ?? Neko me ne voli ni ovom prilikom ... Nema veze...ja cu da uzivam u cvecu i ostalom rastinju...voli me, ne voli me, voli me, ne voli me....

Avatar My Style
My Style
13:35 27.10.2012.

Nikada ga nisam posetio za boravaka u ZG... sledeci put :))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije