Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stanje nije najbolje

FOTO 'Uzmemo zraka i ne dišemo dok ne protrčimo': Provjerili smo u kakvom su stanju zagrebački pothodnici

Foto: Tajana Josipović i Gabrijela Krešić
1/11
08.01.2024.
u 14:22

Prema planu koji je započet prije četiri godine, predviđena je rekonstrukcija, modernizacija i opremanje osam pothodnika, a za preostalih devet izrada projektne dokumentacije

Projektom modernizacije zagrebačkih pješačkih pothodnika povezanih s javnim prijevozom, koji je počeo 2020., obuhvaćeno je čak 17 pasaža u metropoli. Za njih osam, koji se većinski nalaze u Novom Zagrebu, predviđeni su rekonstrukcija, modernizacija i opremanje, što je na nekim lokacijama i dovršeno. Za preostalih devet, od kojih su neki u Dubravi, Sesvetama i Maksimiru, predviđena je izrada projektne dokumentacije za radove koji će se provesti u okviru, kako piše na stranicama Grada, sljedeće financijske perspektive.

S obzirom na to da je provedba projekta s početka naše priče polako ušla u svoju četvrtu godinu, odlučili smo provesti inspekciju stanja u već saniranim pothodnicima, kao i onima koji za svoju modernizaciju ipak moraju još malo pričekati.

Grad: Kamere su u funkciji

LED svjetla, natpisi na zidovima kojima se izjavljuje ljubav, mržnja prema nekadašnjem dopredsjedniku Dinama, promoviranje korisničkih računa na društvenim mrežama. Sve se to može vidjeti u pohotniku kod utrinske tržnice, a prolaznike zabavljaju i zvukovi gitare dok ubrzanim koracima pokušavaju što prije izaći iz prohladnog prolaza. Uličnom sviraču Dragi nikamo se ne žuri. U pothodniku gotovo svakodnevno provede nekoliko sati. Čist je i uredan te baš zbog toga ovdje rado svira.

– Čistačica dođe ujutro i sve sredi. Problem su vandali koji uništavaju dizala za teško pokretne osobe. Svako malo dolaze serviseri – kazao nam je Drago. Sličnu zamjerku imala je i umirovljenica koju smo ulovili nakon nabave na tržnici.

– Skandalozno je da dizala ne rade jer pothodnik onda nije pristupačan osobama s invaliditetom. Tako lijepo su ga napravili i uredili, ne znam kako ga onda ne mogu održavati – zaključila je.

1/11

U prolazu na križanju Avenije Dubrovnik i Ulice Savezne Republike Njemačke za oko zapinju grafiti, i to odmah ispod nadzorne kamere. Na ovoj lokaciji dizalo radi, ali samo jednu tramvajsku stanicu dalje, u Sopotu, stoji poruka da dizalo nije u funkciji. U Gradu tvrde da do kvarova dizala u pothodnicima dolazi zbog vandalskih oštećenja te da se u tom slučaju obavještava servisna služba koja izlazi na teren i promptno uklanja kvar.

Za dizalo u Sopotu dodaju i kako je u tijeku izdavanje uporabne dozvole te da zbog toga nije u funkciji. Iako u tom pothodniku nema grafita, a zidovi su bijeli i friško ofarbani, umirovljenica Zdenka boji se da to neće dugo trajati.

– Kad već postoje kamere, valjda će kazniti one koji tu šaraju. Trebamo ga svi zajedno čuvati da ostane ovakav – poručila je u žurbi. Nadzorne kamere u pothodnicima su u funkciji, potvrdili su nam iz Grada, no u tijeku je povezivanje sustava videonadzora na optičku infrastrukturu.

>>VEZANI ČLANCI: 

Sesvetski pasaž donedavno u mraku

Po završetku inspekcije u Novom Zagrebu sjedamo u ZET-ovu “sedmicu” pa za oko pola sata vožnje i još desetak minuta hoda stižemo na Maksimir, gdje traje prava radna akcija. U pothodniku na Branimirovoj, uz Budakovu ulicu i okretište Borongaj, čini se da se zahvati privode kraju. Prolaz je čist i osvijetljen, no na novopostavljenom dizalu već je osvanuo grafit. A tek jednu autobusnu stanicu dalje, u Donjoj Dubravi, nailazimo na pasaže koji su potpuna suprotnost od svih koje smo do sada obišli.

U Branimirovoj, kod Mlinara i Željezničara, u prolazima nema dizala ni videonadzora, a rasvjeta uglavnom ne radi. Ulaz u pothodnik koji se nalazi bliže novootvorenom trgovačkom centru na Branimirovoj nije betoniran, tako da prolaznici do stuba moraju preko trave. Prolaznica Ana otkrila nam je da ondje zna biti smeća, odbačene odjeće, igli i fekalija. – Nikad nisam vidjela da ga netko čisti, jezivo je njime prolaziti i tijekom dana – poručila je.

Pothodnik na Zagrebačkoj cesti najistočnija je točka za rekonstrukciju prema projektu modernizacije. Umirovljenik Ante, koji u Sesvetama živi već nekoliko godina, nije zamijetio nikoga tko se brine o zdanju koje služi kao siguran prolaz ispod čak četiri prometna traka. Hitno mu je, ustvrdio je on, potrebna sanacija, a donedavno ondje nije bilo ni struje.

Foto: Tajana Josipović i Gabrijela Krešić

– Susjed je morao poslati gomilu mailova da bi nam pustili svjetlo, ali i dalje se ništa osim toga nije promijenilo – kazao je. Po zidovima grafiti, na podu smeće, ali i voda. Mještani ovog kvarta na problem prolaza upozoravaju već godinama, no umirovljenik ima osjećaj da ih nitko ne čuje, a mladi bračni par simpatično je dobacio kako je sesvetski pothodnik pravi kondicijski test.

– Kada ovuda prolazimo, uvijek uzmemo zraka i ne dišemo dok ne izađemo, doslovno protrčimo – zaključili su.

>>VIDEO: Unijeli prometni znak u ZET-ov autobus

Komentara 5

OL
olujasviholuja
15:18 08.01.2024.

Kako je ružno što se šaraju fasade i podhodnici, treba to strogo kažnjavati. sam putovao u krakov i bratislavu, tako su uređeni gradovo bez šaranja, a kad dođem zagreb ili split i kako su ružno išarani

HO
homofobic
16:36 08.01.2024.

Zagreb je zamisljen i izgraden za ljude daleke buducnosti koji vise nece jesti biljno-zivotinjsku hranu i piti tekucine nego dvije tri tablete na dan pa im nece trebati posjet zahodima nekoliko puta dnevno. Zato u Zagrebu (takoder i drugim hrvatskim mjestima) nema javnih zahoda a trgovine i restorani ne gledaju ugodno na posjetitelje njihovih sanitarnih prostorija ako nisu u pitanju njihovi gosti.U meduvremenu dok nam dodu ta bajna suncana i cvjetna vremena pothodnici, tamni uglovi trgova i ulica pa i ulazi zgrada mirisu na produkt fizioloskih potreba obicnih danasnjih ljudi! Drzavu i gradove vode nesposobnjakovici koji negiraju stvarnost da zivi ljudi proizvode kucno smece kojeg se moraju nekako rijesiti i proizvode kruti i tekuci tjelesni otpad koji ne mogu uvijek planirano ostaviti kod kuce. Zato grad ima konstantno probleme s kucnim smecem a grad zaudara urinom i fekalijama!

Avatar Marko
Marko
15:11 08.01.2024.

Opet kriv AP?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije