Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vodič za uštedu

Obišli smo zagrebačka groblja uoči Svih Svetih i provjerili cijene: Ovdje su lampioni najpovoljniji

Zagreb: Pripreme na groblju za nadolazeći Dan mrtvih
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/32
28.10.2023.
u 20:00

Cijene su, kaže Ivan Kovačić, vlasnik obrta "Svijeće i cvijeće", slične kao i lani, samo zaokružene na euro, što smo odlučili provjeriti te se zaputili u obilazak groblja u zagrebačkom Stenjevcu te na Mirogoju

Do blagdana Svih svetih ostalo je još nekoliko dana. Zagrepčani su polako počeli uređivati vječna počivališta svojih najmilijih, a što se, kažu, reflektiralo i na cvjećare te proizvođače lampiona kojima je posao u cvatu. Cvijeće i cvjetni aranžmani dobro se prodaju već neko vrijeme, a ovog je tjedna, kaže Ivan Kovačić, vlasnik obrta "Svijeće i cvijeće" na zagrebačkom Mirogoju, porasla i prodaja lampiona. 

Cijene su, kaže, slične kao i lani, samo zaokružene na euro, što smo odlučili provjeriti te se zaputili u obilazak groblja u zagrebačkom Stenjevcu te na Mirogoju. 

VIDEO

U obrtu Ivana Kovačića koji je u obiteljskoj kući na Mirogoju otvorio prije četiri desetljeća, najtraženiji su tako lampioni u obliku srca koji su lani stajali 15 kuna, a danas ćete jedan platiti 2.20 eura. Za tri kune više lani su se mogli kupiti oni standardni lampioni, oblika obrnute piramide koji danas stoje 2.50 eura što je poskupljenje od tek 11 centi, odnosno 84 lipe. 

Cijena, kaže Kovačić, ovisi o količini parafina pa su, dakako, najskuplji oni koji ga imaju najviše, odnosno visoki lampioni valjkastog oblika, a najčešće možemo vidjeti one s motivom hrvatske zastave. Prošle su se godine mogli kupiti za 35 kuna, za jedan takav danas ćete izdvojiti pet eura, a jednostavna računica kaže da su poskupjeli za otprilike sedam posto, odnosno 35 centi. Lampioni iste veličine ali u u crvenoj, bijeloj, ljubičastoj te plavoj boji lani su se mogli naći za 30 kuna, a za jedan ćete danas izdvojiti četiri eura. 

27.10.2023., Zagreb - Pripreme na groblju za nadolazeci Dan mrtvih. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Deset kuna jeftiniji lani su bili oni kockasti s motivom križa koji se ove godine mogu pronaći za 2.70 eura, odnosno skuplji su tek za pet centi. Što se pak cvijeća tiče u obrtu "Svijeće i cvijeće" najprodavanije su multiflore koje su lani, one najveće 50 kuna, a danas se nude sedam eura.

Zaokružio je Kovačić i cijene cvjetnih aranžmana, nudi ih u tri veličine, o čemu im ovisi i cijena pa su tako u prodaji oni po deset eura, koji su lani stajali 70 kuna. Za 20 eura u ponudi su najveći aranžmani koji su od lani, kada su se prodavali za 150 kuna, poskupjeli tek 69 lipa, odnosno devet centi. 

VEZANI ČLANCI: 

Za euro su od onih koje Kovačić prodaje na Mirogoju, skuplje multiflore u bijeloj, žutoj i rozoj boji koje možete pronaći u obrtu na groblju u Stenjevcu. Lampioni su također nešto skuplji, no ni ondje im se cijena ne razlikuje previše od lanjske. Oni standardni lani su se ondje tako mogli kupiti za 25 do 30 kuna, a ove im se godine cijena kreće između 3.30 i četiri eura

Tri eura platit ćete lampion u obliku srca kakvi su se lani nudili za 20 kuna, a euro više izdvojit ćete za kockasti lampion s motivom križa koji je lani stajao 30 kuna. Najveći lampioni za 65 centi skuplji su od onih koje možete pronaći na Mirogoju, nude se za 4.65 eura, a lanjska cijena bila im je 35 kuna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije