Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blagdanska trpeza

Obišli smo Dolac: Evo koliko stoji pušlek mladog luka, a koliko deset pisanica

storyeditor/2024-03-26/PXL_250324_112182175.jpg
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/22
27.03.2024.
u 07:00

Kupuju se i rotkvice, a domaće ćete prepoznati po tome što u vezici treba biti 15 do 17 komada. Boja im je svjetlocrvena i moraju biti slatkaste, ne ljute, savjetuje Marina Galović, predsjednica zagrebačke Udruge povrćara

Rotkvice, mladi luk, jaja i šunka najtraženiji su ovih dana na Dolcu jer bez njih je nezamisliva blagdanska trpeza, a tim su se namirnicama košarice počele puniti i tjedan dana uoči Uskrsa. Potražnja je, svjedoče prodavači, vidljivo slabija nego prijašnjih godina, a s njom je, čemu su kumovali, napominju, i nepovoljni vremenskih uvjeti, pala i ponuda. A iako je sve manje krcatih štandova na tržnicama, većina Zagrepčana, kažu, rado će potrošiti koji euro više kako bi se počastili domaćim i kvalitetnim proizvodima.

Rolana ili kuhana verzija

Nerijetki prodavači pritom kupce privlače i akcijama. Među pušlekima mladog luka i rotkvica ovih dana tako "vrište" crvenim slovima ispisane akcije kao što su "tri za 1,50". Mladi luk odavno se udomaćio kao neizostavan prilog blagdanskoga stola jer nekada se upravo ta namirnica smatrala prvim nagovještajem proljeća i obilja koje dolazi.

Rotkvice pak brojni smatraju zanemarenim povrćem jer se u njima gušta uglavnom samo za Uskrs, iako su bogate vitaminima A, C, K, B6 i mineralima poput kalcija, željeza i magnezija, a usto pomažu u razgradnji masnoća te su siromašne kalorijama, odnosno idealne su saveznice u očuvanju dobre linije. A u današnje vrijeme dok se štandovi na tržnicama sve češće pune robom uvezenom iz, primjerice, Italije i Mađarske, mnogi se pitaju kako prepoznati svježe i domaće rotkvice ili mladi luk.

VEZANI ČLANCI: 

– Pušlek mora biti čvrst, u vezici treba biti 15 do 17 komada, boja je svjetlocrvena i okus mora biti slatkast, ne ljut, i to je mlada domaća rotkvica. Uvoznih je u pušleku osam komada i vežu se zelenom plastikom, a naše su učvršćene gumicama, i to su neke od najočitijih razlika – tumači Marina Galović, vlasnica Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Gala i predsjednica zagrebačke Udruge povrćara. Što se tiče luka, dodaje, pušlek treba biti čvrst te lijepo mirisati, a na kraju bijelog dijela moraju se nalaziti korjenčići. Zeleni listovi pak ne smiju biti uvenuli.

Orasi koji se koriste u pripremi kolača također su ovih dana tražena roba, a kilogram ćete platiti deset eura. Ista količina mlade mrkve stoji tri eura, a toliko ćete izdvojiti i za kilogram naranče, limuna i crvenoga luka. Kilogram krumpira, koji je neizostavan dodatak popularnoj francuskoj salati, platit ćete dva eura, a jedan ćete izdvojiti za 100 grama matovilca.

25.03.2024., Zagreb - Ponuda na trznici Dolac uoci Uskrsa Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Uskrsna trpeza većini je nezamisliva i bez šunke, koja je zvijezda jelovnika postala tek nakon Drugog svjetskog rata, kada je zamijenila do tada neizostavnu janjetinu. Zbog nje se ovih dana redovi stvaraju i u podnožju Dolca, pa i u mesnici "Mario", gdje se prodaju domaće šunke od slavonskih svinja.

– Traže se rolane i domaće kuhane šunke i njima se kupci počnu opskrbljivati danima prije Velikog tjedna jer brzo planu. Što se tiče svježeg mesa, oduvijek je najprodavanija janjetina, koja tek čeka svoje kupce jer se po nju dolazi koji dan prije Uskrsa. Cijene su nešto više nego lani, otprilike 20 do 30 posto, ali njih diktira cijelo tržište, a ne samo mesno – ističe vlasnik Mario Jakuš. Kilogram domaće dimljene rolane šunke ondje ćete platiti 11,50 eura. Ista količina dimljene šunke sječenog mesa skuplja je za euro. Kilogram janjećih kotleta stoji pak 25 eura, a janjetine 17,70 eura.

VEZANI ČLANCI: 

"Farbaju" se po starinski

Jaja koja će se kuhati pa kombinirati kao prilog uz šunku ili pak iskoristiti za pisanice, ali i u pripremi kolača, u podnožju Dolca nudi Renata Kostibol. Na njezinu su OPG-u u okolici Križevaca kokice slobodne, jedu sve što im dođe po kljun, primjerice, kukuruz, žito, sjemenje, a nerijetko i travu, zbog čega je žumanjak u jajima prirodne, žute boje. Paket od deset komada platit ćete tri eura. Prodaje i svježi domaći sir za pet te vrhnje za euro, koji će se, kaže, ovih blagdana također koristiti kao dodaci u kolačima.

– Domaćice koje naša jaja koriste za pečenje kolača kupuju ih i do dva tjedna prije Uskrsa, veće količine, a ono što ne potroše, iskoriste za pisanice – kaže uzgajivačica. Kod nje se mogu naći i već gotove pisanice, prirodno obojene na starinski način, odnosno kuhane u ljuskama od luka te u najlonskoj čarapi, a za deset komada izdvojit ćete pet eura. 

GALERIJA Prekrasni prizori s Tomislavca: Pogledajte kako je Zagreb prigodno ukrašen za Uskrs

storyeditor/2024-03-26/PXL_250324_112182175.jpg
1/17

Komentara 29

DU
Deleted user
08:37 27.03.2024.

U pusleku 15-17 rotkvica??? Kada je ta dotična gospodja zadnje bila na placu???

KI
kingtom
07:53 27.03.2024.

Mene su poskupljenja odmaknuka umod kupovine. Ne kupujem osim samo ono nužno.

AN
AnteizmalogZGa
07:26 27.03.2024.

Tko si sam ne zna ofarbati jajca...ili nema suprugu da to učini, nek traži okolo tko bi to napravio, i neka plaća skupo. Doma je uvijek njjeftinije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije