Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skuplja hrana

Novi udar na Zagrepčane: Povrće, voće, meso... cijene više i 30 posto!

dolac
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
Autor
Mateja Šobak/VLM
24.04.2013.
u 09:00

Crne prognoze – Iz Nezavisnih hrvatskih sindikata poručuju da će cijene hrane i dalje rasti

Kilogram salate po 30 kuna najviša je cijena zelenog povrća koju Jadranka Bunić pamti. Već dvadeset godina svaki drugi dan namirnice kupuje na tržnici Trešnjevka, a ovog proljeća neke si stvari prvi put ipak nije priuštila.

– Zaista je skupo. Sjećam se prošle godine kada je kilogram salate stajao 15 kuna. Na ostale tržnice ne idem, ali Trešnjevka je oduvijek bila na glasu kao najjeftinija, ako je i sada tako, kakva je onda tek situacija na drugim placevima – pita se Jadranka koja je jučer s tržnice odnijela pola kile paprike te kilogram šarenoga graha.

Svake godine variraju

Upravo su te dvije namirnice ove godine, prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISP), u odnosu na 2012. poskupjele gotovo 30 posto. U njihovoj skupini su i krastavci, češnjak i krumpir te sezonsko povrće i voće poput jagoda, naranči, kupusa i mladog luka. Prodavači na tržnicama tvrde da nije došlo do većeg rasta cijena.

– Svake godine cijene variraju, to je normalno. U proljeće one su više jer je povrće iz staklenika i plastenika, a ljeti je jeftinije jer se može ubrati u vrtova – objasnio je prodavač Krunoslav, koji već deset godina prodaje na tržnici Kvatrić. Međutim, sudeći prema podacima TISP-a, cijene na tržnicama variraju i iz tjedna u tjedan, ne samo kad je riječ o mjesecima i godinama. Tako je kilogram špinata prije dva tjedna na Veletržnici Zagreb stajao 10 kuna, a cijena prošlog tjedna bila mu je 12 kuna. Cijena crvenog radiča, primjerice, s 10 povisila se na 16 kuna.

Česti uvoz hrane

– Stanje na tržnicama pratimo konstantno. Osim rasta cijena povrća i voća, primijetili smo rast cijena piletine, svinjetine i junetine, a mislimo da će se cijene i dalje rasti – rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. Kako objašnjava Sever, rast cijena režija doveo je do poskupljenja hrane, a skuplja domaća hrana rezultirat će sve većim uvozom, često, kaže Sever, nekvalitetne hrane. 

– I zalijevanje je ove godine skuplje – objasnio je Sever.

Najbolje se to ovog proljeća može vidjeti na jagodama. Kilogram domaćih, vrgoračkih stoji i do 40 kuna,a na Dolcu uvozne se jagode mogu kupiti i za deset kuna.

>>'Vlado, umirovljenici si ne mogu priuštiti ni gaće od 10 kn na placu'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije