Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt vrijedan 2,8 milijuna eura

Novi objekt u Dumovcu: Mladunčad ježeva, bolesne lisice i zaštićene zvjezdaste kornjače dobili oporavilište

storyeditor/2024-03-05/PXL_050324_111190872.jpg
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/23
05.03.2024.
u 17:37

Uz 40 jedinica za smještaj pasa, u prizemlju se nalaze i ambulante te sale za kirurške zahvate

Bolesna lisica, ježica i njezina tri potomka te 40 strogo zaštićenih indijskih zvjezdastih kornjača samo su neki od prvih privremenih stanovnika novog oporavilišta za životinje u Dumovcu. Više od 1300 četvornih metara specijaliziranog prostora, na kojemu su radovi završeni četiri mjeseca ranije nego što je planirano, otvorio je jučer gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima te u društvu ravnatelja Zoološkog vrta Damira Skoka i ministra regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlića.

Treća faza modernizacije ZOO-a

– Konačno dobivamo bolju skrb za sve životinje, funkcionalniji i opremljeniji sustav koji omogućuje smještaj divljih vrsta uz proširenje postojećih kapaciteta za pse. Ovim smo zahvatom nakon 23 godine osigurali novi dodatni sadržaj skloništa – kazao je Tomašević.

VEZANI ČLANCI: 

Objekt koji, osim jedinica za zbrinjavanje divljih životinjskih vrsta, između ostalog, ima i one za pojedinačni smještaj pasa, dio je projekta "Oporavilište za divlje životinje – III. faza modernizacije Zoološkog vrta". Vrijedan je oko 2,8 milijuna eura, od kojih je 1,7 milijuna iz gradskog proračuna, a ostatak je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU fondova. Pokrenut je s ciljem, kako je istaknula Davorka Maljković, zamjenica ravnatelja ZOO-a, razvoja sustava zaštite prirode, očuvanja bioraznolikosti i jačanja zelene infrastrukture metropole, ali i cijele Hrvatske, i to kroz razvoj sustava zbrinjavanja zavičajnih divljih vrsta koje su nađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane, ali i zaplijenjenih strogo zaštićenih životinja.

05.03.2024., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet otvorili su novo oporaviliste za zivotinje Dumovec Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

– Jako smo ponosni na ovakav vrijedan i funkcionalan objekt koji će nam dodatno olakšati upravo ono što godinama i radimo, provođenje zaštite divljih životinja s područja Zagreba, a tu je i suradnja s ministarstvom oko zaštićenih vrsta u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme bilježimo porast od 30 posto intervencija hvatača iz Dumovca što se tiče divljih životinja. Nedostajalo nam je kapaciteta u dijelu oporavilišta koje je u ZOO-u, stoga nam je ovaj objekt nužan, a s pomoću njega će se briga o životinjama i naš rad znatno olakšati – rekao je Skok. Dodao je kako su lani hvatači ostvarili 2600 intervencija, od kojih se više od 1400 odnosilo na divlje životinje.

U prizemlju objekta nalazi se 40 jedinica za pojedinačni smještaj pasa, od kojih 20 služi kao izolacija koju, napomenula je Davorka Maljković, moraju proći sve životinje koje pristignu u oporavilište, a ondje se provjerava njihovo opće i zdravstveno stanje, primjerice boluju li od nekih zaraznih bolesti, kako se ne bi odmah pomiješali sa zdravim psima. Usto su u prizemlju dvije ambulante, jedna namijenjena psima, a druga divljim životinjama, s odvojenim ulazima, kuhinje za pripremu hrane te sale za kirurške i pretkirurške zahvate.

VEZANI ČLANCI: 

Plus solarna elektrana na krovu

– U sklopu objekta, s vanjske strane, imamo i letnu volijeru koja će nam služiti za puštanje ptica prije no što ih pustimo u prirodu kako bismo povjeravali njihovo stanje te bili sigurni da će ondje normalno funkcionirati. Hvatači su dobili i novo vozilo, kao i opremu koja će im služiti u intervencijama, uključujući onu za označavanje jer neke je jedinke potrebno pratiti neko vrijeme nakon puštanja u prirodu – istaknula je Davorka Maljković.

Prvi je kat pak namijenjen za prihvat ozlijeđenih i iscrpljenih divljih životinja s područja Zagreba te strogo zaštićenih vrsta iz cijele Hrvatske, kao i onih oduzetih u prekograničnom prometu. Među prvim stanovnicima tako se ondje, između ostalog, našlo 40 strogo zaštićenih indijskih zvjezdastih kornjača zaplijenjenih u pokušaju krijumčarenja. Krovište novog objekta usto je opremljeno solarnom elektranom koja će, kako je rečeno, direktno smanjiti troškove rada oporavilišta, ali i doprinijeti očuvanju prirode i okoliša kroz proizvodnju oko 35.000 kWh struje, odnosno oko 30 posto budućih energetskih potreba zgrade.

VIDEO Zaljubljeni par labudova skrasio se na jezeru Kerestinec

Komentara 7

MI
mikimouse12
20:47 05.03.2024.

ovaj gori nego Bandic. Nit nije nista napravil ali se otisao poslikat. Koliko ste zavarali birace za parlamentarne izbore ste zavarali.

KO
Korisnik99
07:43 06.03.2024.

Opet projekt preko EU fondova. Molimo vas jedan projekt od grada i TT.

ZA
Zagrebčanka
23:53 05.03.2024.

Sad nek zagrli malog ježa i isplače mu se na ramenu. On će ga sigurno razumijeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije