Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studentski bunt

Nećemo kupiti pokaz, radije ćemo se švercati

'pokazi_nn_gra'
Foto: ''
1/3
24.08.2011.
u 15:57

Besplatan pokaz više nemaju svi studenti, i za njih je uveden dohodovni cenzus, protiv čega su se odlučili pobuniti. S rujnom stižu i brojni studenti iz cijele zemlje koji neće plaćati ZET-ov pokaz..

Peticiju za besplatan javni gradski prijevoz do sada je potpisalo više od 6000 studenata Sveučilišta u Zagrebu, i to na internetskim stranicama Studentskog zbora. Inicijativa je to kojom Studentski zbor želi omogućiti besplatnu vožnju za sve zagrebačke studente.

Iako studenti kažu da im mjesečni iznos od 83 kune za kartu nije previsok, mnogi s kojima smo razgovarali ustvrdili su da će se radije – švercati.

Još čeka rješenje

Podsjećamo da je Skupština lani u prosincu odlučila ukinuti besplatan javni gradski prijevoz svim studentima, osim onima s prebivalištem u Zagrebu čija mjesečna primanja iznose manje od 2000 kuna po članu kućanstva.

Da ni to ne ide glatko pokazuje slučaj studentice pedagogije Antonije Jakas. Nova akademska godina samo što nije počela, a Antonija još čeka rješenje Gradskog ureda za socijalnu skrb hoće li joj odobriti besplatan prijevoz.

Želio bi besplatan pokaz

– Predala sam papire za besplatan pokaz na temelju socijalnog statusa još u srpnju i rekli su mi da po pokaz dođem 19. srpnja. Sad je već kraj kolovoza i meni još nije odobren besplatan pokaz! Za to vrijeme plaćam karte, ali nemam svaki dan 20 kuna za prijevoz – ogorčena je studentica.

Iz Studentskog zbora naglašavaju i da se diskriminiraju studenti s prebivalištem izvan Zagreba. Oni pravo na besplatan prijevoz nemaju, sve i da im je mjesečni prihod ravan nuli. A upravo njih ima najviše, oko 30 tisuća, i, ironično, svi oni pune gradski proračun.

Nadalje, kažu u Studentskom zboru, odluka nepovoljno utječe na ionako loš socijalni status studenata. Mnogi jedva "pokrivaju" osnovne troškove, stoga su peticiju, kao znak podrške kolegama, potpisali i oni kojima 83 kune nisu "udar po džepu". Među njima je i Krunoslav Stažić, student politologije.

– Sa studentskog bih stajališta želio besplatan pokaz, no logično mi je da više nisu besplatni. Zbog mnogih kolega pohvaljujem inicijativu Zbora, ali čini mi se da je stigla prekasno – kaže.

I dok iz Studentskog zbora kažu da je nedopustiv pokušaj "krpanja" proračunskih rupa ukidanjem studentskih prava, studentica Katarina Exle ustvrdila je da nju nova mjera nije pogodila.

– Znam da su ti pokazi novi udar na džepove studenata i njihovih roditelja, no i u svijetu je normalno plaćati ekonomsku cijenu prijevoza – kaže.

Ključne riječi

Komentara 64

MO
motherofthree
10:17 25.08.2011.

Jel\' navedena Antonija ima problema s matematikom? Zašto bi plaćala 20 kn za prijevoz dnevno ako mjesečni pokaz košta 83 kn? A da ne velim da je besplatan prijevoz za učenike i studente bila novina koju je relativno nedavno, pred izbore bio uveo Bandić. I studenti i učenici UVIJEK su plaćali prijevoz u Zagrebu. Ne vidim razloga da tome tako ne bude i danas.

MO
motherofthree
10:24 25.08.2011.

..Moram nadodati, sada kao studenti nemojte plaćat pokaz. A kad odrastete i postanete zaposleni, nemojte plaćat porez. Pljačkajte na taj način državu, izbjegavajući svoje zakonske obaveze, a za uzvrat očekujte sve beneficije od države. Sigurno nas sve očekuje super blistava budućnost kad već i klinci razmišljeju samo o tome kako ne neki način nekog pokrast.

PK
puši kurac
11:57 25.08.2011.

nit sam student nit plaćam kartu!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije