Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditelji poručuju:

'Nećemo djecu slati u školu dok ne isključite nasilnika iz razreda!'

oš ante kovačić,djeca,učenici,špansko (1)
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/6
03.09.2012.
u 12:34

Više od polovice učenika 4. razreda Osnovne škole Ante Kovačića izostalo je s prvog dana nastave

Više od polovice učenika 4. razreda Osnovne škole Ante Kovačića, njih 22 koji već dvije godine trpe zlostavljanje suučenika (10), danas nije došlo na nastavu. Maloljetni nasilnik u 10.30 sati sam je ušetao u učionicu škole u zagrebačkom naselju Špansko.

Problem prisutan dvije godine u spomenutom razredu nadležni su pokušali riješiti tek danas, uključivši u učionicu asistenta u nastavi. Kako naglašavaju, asistent je dužan s učenicima biti prisutan cijelo vrijeme nastave, a ima ovlasti i fizički zaustaviti nasilje. No, roditelji žrtava, od kojih dvije godine svaki dan barem jedno dijete fizički ili verbalno bude zlostavljano, odbili su ovakav prijedlog. Poručuju da su njihova djeca istraumatizirana te da ih na nastavu neće slati čak ni u prisustvu asistenta.

"Zakon se ionako ne provodi"

Prvoga dana nastave ispred OŠ Ante Kovačića prisutna je bila i policija koja nije intervenirala. Iako roditelji naglašavaju kako ih ravnatelj Jozo Hrga cijelo ovo vrijeme nije htio primiti na razgovor, on je danas stao pred roditelje pokušavajući im objasniti što je poduzeo. Ipak, na pitanje zašto mu je bilo potrebno dvije godine da barem dovedu asistenta u nastavi, nije imao konkretan odgovor.

– Moje dijete napadnuto je u školi u prirodi, a vi kao ravnatelj, kao predstavnik ove škole niste me o tome obavijestili. Kada sam iz toga razloga tražio sastanak s vama i kada sam vam citirao Zakon o školstvu, vi ste odmahnuli rukom i poručili mi kako se zakon ionako ne provodi – rekao je ravnatelju jedan od roditelja, na što Hrga nije imao odgovora.

Otac maloljetnika kojeg optužuju za zlostavljanje svoga je sina dopratio pred školu. Još je jednom opovrgnuo sve optužbe, tvrdeći kako je zapravo njegov sin žrtva nasilja.

– Ako je i bilo nasilja, to je odgovor i obrana moga sina na nasilje koje je on proživljava. Mome sinu učenici govore: "Ja tebi smijem reći što želim i koliko želim, a ti meni ne smiješ ništa jer će učiteljica vjerovati meni" – poručio je otac T. T.

Nasilni otac

Hrga je potvrdio da je u razredu bilo nasilja, da nasilje vrši prozvani maloljetnik, ali i kako je otac bio agresivan i nasilan prema učiteljici toga razreda. U tijeku je sastanak roditelja i ravnatelja, a na sastanku su prisutni i predstavnici Agencije za obrazovanje i Božica Šimleša iz Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport. Roditelji ustraju pri svome, djecu na nastavu neće slati, kažu, ako bude potrebno, ni čitavu godinu.

– Isključite nasilnika iz razreda ili nam dopustite da svoju djecu upišemo u drugu školu – poručuju.

Podršku roditeljima čija djeca proživljavaju nasilje dali su i roditelji drugih četvrtih razreda spomenute škole, jasno poručivši kako opcija da dječaka prebace u neki od drugih razreda također ne dolazi u obzir.

– Ovim putem želimo izraziti podršku djeci i roditeljima koji proživljavaju nasilje, uz napomenu da je navedeni dječak fizički zlostavljao i djecu iz ostalih četvrtih razreda. Ovim putem izražavamo strah i duboku zabrinutost za sigurnost vlastite djece – poručili su roditelji četvrtih razreda OŠ Ante Kovačića.

>>Učenik (10) tuče učiteljicu i cijeli razred. I nitko mu ništa ne može!

Komentara 88

NE
neki
13:08 03.09.2012.

Ja, u donekle sličnoj situaciji nisam čekao da "institucije" obave posao. Ja sam svoje dijete upisao u drugu školu bez problema.

CH
chemica
13:14 03.09.2012.

Ravnatelj je očigledno nesposoban. Trenutni otkaz pa neka idući bude izabran po kriteriju stručnosti, a ne podobnosti.

DE
detour
12:50 03.09.2012.

prje svega, ravnatelj i nastavno osoblje ne radi svoj posao profesionalno i zbog toga trebaju snositi sankcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije