Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javna tribina

'Nasilje u vezama i partnersko nasilje – muško pitanje'

'nasilje02_nnn_bih_240812'
Arhiva VL
10.05.2013.
u 13:23

Upravo neprijavljivanje nasilja u romantičnim odnosima potiče održavanje nezdravih i nasilnih odnosa.

Nasilje u vezama i partnersko nasilje muško su pitanje. Potreban je kontinuiran rad s mladićima uz podršku zajednice, na redefiniranju maskuliniteta, na način da obrana časti nikako ne uključuje nasilje, zaključci su javne tribine naziva "Nasilje u adolescentskim vezama i partnerskim odnosima te korištenje rodno transformativnog pristupa u radu s mladićima kao alata prevencije" koja je jučer održana u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.   

Kao jedan od važnijih uzroka rodno uvjetovanog nasilja pojavljuju se neprikladni rodni konstrukti koji žene stavljaju u inferiornu poziciju, a muškarce potiču da brane čast i dominaciju silom. Rodno osviješteni pristup u radu s mladima potiče mlade na redefiniranje šetnih rodnih konstrukata, kao preduvjet izgradnji pravednijih i jednakijih odnosa između muškaraca i žena, neki su od zaključaka.

Prezentirani su rezultati najnovijih istraživanja iz Hrvatske i svijeta, uključujući longitudinalnu studiju provedenu u SAD-u, Healthy teens koja je kroz razdoblje od osam godina promatrala kretanja nasilja u vezama adolescenata, jedinstvenu u svijetu.

Profesorica Pamela Orpinas naglasila je da se moraju diferencirati razine nasilja, kako bi žrtve jasnije prepoznale i posljedično prijavile nasilje. Upravo neprijavljivanje nasilja u romantičnim odnosima potiče održavanje nezdravih i nasilnih odnosa.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da je riječ o nasilju koje se ne odvija samo u postojećim vezama, već uključuje zlostavljanje bivših partnerica i puno češće, partnera. Naglasila je važnost koordinacije između institucija s ciljem bolje provedbe postojećeg zakona o ograničavanju i suzbijanju tog nasilja, nedostatak koje i dalje rezultira tragičnim posljedicama.

>>Slatinac premlatio nevjenčanu suprugu i teško je ozlijedio

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije