Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad časti stranke

Najskuplji kvadrat nije ni euro

Konvencija Socijaldemokratske partije Hrvatske Davor Bernardic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
13.12.2016.
u 12:35

Najviše gradskih prostora i to po sedam koriste HDZ i SDP, HNS ima pet prostora

Nešto više od jedanaest tisuća kuna, bez uračunatog PDV-a, zajedno uplate gradske organizacije HDZ-a, SDP-a i HNS-a na ime najamnine gradskih prostora koje koriste za svoj rad. U spomenuti iznos zaračunata je i najamnina koju uz tri stranke plaća i stranka Bandić Milan 365 za korištenje 149 četvornih metara u Praškoj ulici. Iako je prostor Bandićevoj stranci dodijeljen u svibnju 2015. godine, u ugovoru nema određenog datuma isteka najamnine za navedenu nekretninu. Stranka koristi i prostor u Sesvetama od 64 četvorna metra za 256 kuna. Ipak najamnina za prostore u Praškoj ulici treća je po visini iznosa za navedene stranke – bandićevci tako mjesečno za Prašku izdvajaju 1041 kunu.

Za Gundulićevu najviše novaca

Najveći iznos najamnine bez PDV-a plaća zagrebački HDZ za korištenje prostora u Gundulićevoj ulici, gdje stranka na raspolaganju ima više od 700 kvadrata. To je košta 3636 kuna, dok najmanju najamninu zagrebački članovi HDZ-a plaćaju za 16 četvornih metara u Cerskoj ulici, i to 48 kuna mjesečno. Drugi po visini iznosa određene najamnine članovi su zagrebačkog SDP-a koji za korištenje prostorija od 262 četvorna metra u Praškoj ulici plaćaju 1834 kune. Naime, gradski HDZ-a baš kao i SDP na području cijeloga grada u najmu imaju sedam prostorija koje se dijele i za rad mjesnih odbora. Tako članovi mjesnih odbora SDP-a rade u Klekovačkoj 30, Ozaljskoj 93, Remetinečkoj 77, Trgu I. Kukuljevića 2, Cerskoj 2, te Držićevoj 71 gdje za 72 četvorna metra plaćjua iznos od 288 kuna. HDZ-ovci tako u Maksimiru u Crnčićevoj ulici koriste dva prostora gdje za jedan od 87 kvadrata plaćaju 349 kuna, a za drugi od 73 kvadrata 294 kune. Osim spomenutih, njihovi članovi u najmu imaju i prostore u Ulici grada Vukovara 235, Grižanskoj 12 i na Remetinečkoj cesti 77 gdje za 15 četvornih metara mjesečno izdvajaju 59 kuna. Članovi Gradskog odbora HNS-a u gradu Zagrebu u najmu imaju pet prostorija.

Od dvije do sedam kuna za četvorni metar

Najveće su im one u Ilici 61 gdje za 100 četvornih metara koliko imaju na raspolaganju moraju mjesečno na račun gradskih prostora uplatiti 754 kune. Najmanja najamnina članovima HNS-a iznosi 200 kuna i nju izdvajaju za korištenje prostora u Maksimirskoj 286 gdje na raspolaganju imaju 40 četvornih metara.

Svi ti iznosi korištenja gradskih prostora usklađeni su sa Zaključkom o davanju gradskih prostora na privremeno korištenje te Odlukom o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora. Upravo po tom zaključku formirane su cijene po zonama, pa tako one od nulte do pete zone iznose od dvije do sedam kuna po četvornom metru.

Uza spomenute stranke, Naprijed Hrvatska, koju vodi bivši predsjednik Ivo Josipović, koristi 199 četvornih metara u Ulici Pavla Hatza za 998 kuna, dok će Hrvatska pučka stranka za sto četvornih metara u Ozaljskoj ulici do prosinca 2019., do kada je potpisala ugovor o najmu, izdvajati 400 kuna.•

>> Hoće li partizani i branitelji biti susjedi pod istim krovom? Zadnja je Bandićeva

Komentara 4

Avatar cluesblues
cluesblues
13:03 13.12.2016.

zasto im nisu jednostano poklonili te nekretnine umjesto ovih smijesnih iznosa za najam...nije ni cudo da lovu spremaju u crne vrece kad su im troskovi simbolicni...lopovluk, a sve po zakonu...

LR
ludjacki_razuman
14:14 13.12.2016.

Istovremeno, kvadrat poslovnog prostora ide od 100 kn/m2 na više za obične smrtnike...fuj!

RP
rpzagreb
14:28 13.12.2016.

Samo jedan od očitih primjera kako se "gospodari" gradskim prostorima. Političko umrežavanje, ulizivanje, podilaženje, populizam i besramna obećanja je sve što #premijer nudi i pruža građanima ovog jadnog grada. Slijedeći izbori će biti test zdravog razuma i elementarne inteligencije za sve zagrepčane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije