Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
plati, vozi pa vrati

Na ulicama 50 javnih bicikala, voze se uz šifru za otključavanje

nextbike (1)
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
13.05.2013.
u 15:42

Cijena početnog ulaganja tromjesečnog pilot-projekta autorskog dvojca Dvorski i Gustin milijun je kuna

Na gradske ulice uskoro će 50 prvih javnih bicikala koje će Zagrepčani po uzoru na europske gradove, moći unajmiti i koristiti prema potrebama. Riječ je o pilot-projektu Sustav javnih bicikala koji se sutra predstavlja ispred Tehničkog muzeja.

Rasteretiti centar grada

Ideja je to Krešimira Dvorskog i Ante Gustina, koji su prije dvije godine na prvom Startup Weekendu nagrađeni kao autori najbolje poduzetničke ideje.

– Ovo je tek pilot-projekt u trajanju od tri mjeseca. Dobili smo podršku Grada, koji je izdao rješenje da možemo koristiti javne površine, a kako će se projekt dalje razvijati, tek treba vidjeti – rekao je Krešimir Dvorski. Bicikli će se moći unajmiti na šest lokacija: na Glavnome kolodvoru, ispred Tehničkog muzeja, na raskrižju Petrinjske i Amruševe te Gundulićeve i Varšavske, ispred Nacionalne i sveučilišne biblioteke i u Šubićevoj pokraj tržnice na Kvatriću. Smisao projekta jest da se Zagrepčani kroz centar grada lakše kreću biciklima koji će poslužiti kao dopuna javnog prijevoza, a ciljane skupine su turisti, studenti i mladi koji sve više koriste bicikle.

Sustav se temelji na primjeni smart kartice koja odčitava mjesto i vrijeme podizanja bicikla te mjesto i vrijeme vraćanja, a za registraciju je potrebno imati kreditnu ili debitnu karticu na kojoj se nalazi potreban iznos novca.

Registracija preko neta

Korisnici će se moći registrirati preko web-stranice nextbike.hr, na recepcijama hotela, hostela, turističkom informativnom centru. Najam se ostvaruje preko terminala na stanici s biciklima, mobilne aplikacije ili korisničke kartice nakon čega korisnik dobiva šifru za otključavanje lokota i može se koristiti biciklom. Usluga prestaje dolaskom na stanicu, zaključavanjem bicikla i odjavom na terminalu... Pilot-projekt sa 50 bicikala na šest lokacija inovativni dvojac stoji milijun kuna, a za njegovo širenje Grad mora raspisati natječaj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije