Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOŠAO TOMAŠEVIĆ

Na Sljemenu otkrivena spomen-ploča obitelji Zec: 'Ubojice nikada nisu odgovarale. To je sramota'

Zagreb: Godišnjica ubojstva obitelji Zec obilježena na Adolfovcu
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/7
07.12.2023.
u 21:38

Tomašević je poručio kako je Zagreb otvoreni grad, grad razlika i različitosti, grad u kojem nitko nije i nikada ne smije biti diskriminiran po ni kojoj osnovi

U povodu 32. godišnjice ubojstva obitelji Zec, kod Adolfovca na Sljemenu u četvrtak navečer otkrivena je spomen-ploča i održana komemoracija, a gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je da je to podsjetnik i mračna uspomena kako se takav zločin više nikada ne bi ponovio. Dvanaestogodišnju Aleksandru i njezine roditelje Mariju i Mihajla u prosincu 1991. ubili su pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a čiji je zapovjednik bio Tomislav Merčep, a za taj zločin nitko nije odgovarao.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasio je kako je spomen-ploča podsjetnik i 'mračna uspomena' ovjekovječena u kolektivnoj memoriji i povijesti Zagreba na strašan zločin kako se više nikada ne bi ponovio.

"Tog 7. prosinca 1991. godine Aleksandra Zec je imala 12 godina. Ja sam imao nepunih 10 godina i bili smo gotovo vršnjaci. Ubojice koje su počinile taj strašni zločin iako su ga priznali nikada nisu za to odgovarali - i to je sramota", poručio je Tomašević.  

Poručio je i kako je Zagreb otvoreni grad, grad razlika i različitosti, grad u kojem nitko nije i nikada ne smije biti diskriminiran po ni kojoj osnovi. "Svi oni koji su godinama inzistirali na tome, večeras izražavaju svoju zahvalnost Gradu Zagrebu koji je podržao podizanje ovog znamena. To je značajno za grad i za zemlju, kao pokazatelj kako se treba sjećati, kako treba završavati s ratnim strahotama i kako treba graditi toleranciju i mir među ljudima", poručio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

POVEZANI ČLANCI:

Istaknuo je i kako je mjesto ubojstva 12-godišnje Aleksandre Zec, njezine majke Marije te njihovog supruga i oca Mihajla prije 32 godine konačno dostojno obilježeno.

Komentara 19

Avatar R2D2
R2D2
22:13 07.12.2023.

Tennkre, pozabavi se Jakuševcem, sljedeći put će netko poginut. Koga ćeš tada, okrivit?

Avatar MK3
MK3
23:15 07.12.2023.

Možda poslije Zeca i Zečević dobije svoj spomenik u Zagrebu.... U Domovinskom Ratu je ubijeno preko 15000 ljudi, od toga je 402 djece i još je preko 37'000 ranjenih - tek toliko radi konteksta i usporedbe radi.

Avatar Art of Noise
Art of Noise
23:19 07.12.2023.

Ne postoji ubojstvo obitelji Zec iz jednostavnog razloga što nije cijela obitelj ubijena, odnosno, istrebljena, kao u slučaju, naprimjer, obitelji Čengić koja je cijela ubijena, time i istrebljena, ubojstvom oca, majke i oboje djece, dvojice dječaka, od strane Srba, a nije jer to nije bio zločin iz nacionalne mržnje, nego iz koristoljublja, a majka i kći su bile kolateralne žrtve. Dakle, prestanite više koristiti taj izraz - ubojstvo obitelji Zec. Ubijeni su otac, majka i kći Zec, ne cijela obitelj, ostalo dvoje djece nije ubijeno. Zločin je za svaku osudu i teški je zločin i nepravda što ubojice i svi sudionici tog zločina nisu kažnjeni, ali ne mogu se ni oteti dojmu da ste ih dobrim dijelom stavili, i ovim činom, ispred svih hrvatskih žrtava, s naglaskom na djecu, srpske agresije na Hrvatsku i Hrvatski narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije