Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 1723.

Na Mariju Bistricu se ovaj vikend hodočasti po 290. puta: Sve je krenulo od molitve za prestanak suše

Zagrebačka nadbiskupija
16.09.2021.
u 11:54

Miroslav Vanino pak piše kako prve gradske procesije nisu bile zavjetne te kako se ne zna kada je gradska općina zagrebačka učinila formalni zavjet

Molili su za prestanak suše koja je prijetila poljima, vrtovima i vinogradima u ljeto 1723. godine. I tako je krenula prva zavjetna procesija Zagrepčana na Mariju Bistricu na prijedlog Ivana Šimatića, nedjeljnog propovjednika u župi sv. Marka koji se tada smatrao "prvim propovjednikom Kraljevine Hrvatske". Ovaj se vikend pak hodočasti po 290. puta.



Već je te iste godine procesija Zagrepčana i Zagrepčanki išla kao zavjetna u Mariju Bistricu. Te godine, kako stoji na stranicama Nadbiskupije, može se reći da je ona bila privremena, no već je iduće prerasla u trajnu: "Zagreb će – dok je svijeta i vijeka – svake godine hodočastiti svojoj Predobroj Čudotvorki, dok ga Ona čuva ne samo od materijalne žege, suše i nerodice, nego i od svakog neprijatelja"

"Miroslav Vanino pak piše kako prve gradske procesije nisu bile zavjetne te kako se ne zna kada je gradska općina zagrebačka učinila formalni zavjet. Datum zagrebačkog hodočašća mijenjao se, no Belić smatra kako su u 18. stoljeću Zagrepčani i Zagrepčanke najčešće u Mariju Bistricu hodočastili o svetkovini Velike Gospe", navode.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije