Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko prije dođe

Na Gornjem gradu ukida se parkiranje stanarima!

markov trg
Marko Lukunić/PIXSELL
08.02.2012.
u 11:00

Više od 500 vozila na Gornjem grada dolazi na samo 200 mjesta, što će gradska vlast riješiti tako da, tko prije dođe – njegovo mjesto

Zagrebačkoj će se Skupštini već na sljedećoj sjednici predočiti novi prijedlog o uređenju parkiranja u metropoli.

Podjela na više zona

Naime, prema prijedlogu koji potpisuje zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, na Gornjem se gradu ukidaju stanarska mjesta, a mjesečna povlaštena parkirališna karta pojeftinit će za 20 kuna, odnosno stajat će 80 kuna mjesečno. Pojeftinit će i povlaštene karte za ostale zone – sve za 20 posto, kako nam je još ranije potvrdio Mijo Bezer, prvi “prometaš” u gradskoj upravi. Tako će u drugoj zoni stanari, umjesto 50 kuna, plaćati mjesečno 40, a u trećoj 28 kuna na mjesec, odnosno 7 kuna manje nego što su plaćali do sada.

Osim niže cijene povlaštenih karata, Donji će se grad, koji je gotovo u cijelosti u prvoj, najskupljoj crvenoj zoni, kao što je najavljeno, podijeliti u nekoliko manjih zona.

– Najmanje 20 posto snizuje cijene, a na Gornji grad stiže drukčiji režim. Na Gornjem gradu ima više od 500 vozila na nešto više od 200 mjesta. No, oko 30 posto vozila koja stoje na rezerviranim parkirnim mjestima nema dozvole za parkiranje. Zato ćemo svim stanarima podijeliti karte za plavu zonu, kojom će se moći parkirati i u jednom od donjogradskih blokova. Tko prvi dođe, njegovo mjesto – objasnio je Bezer iz Ureda za promet, koji smatra da će se ukidanjem rezerviranih parkirališta konačno zadovoljiti potrebe stanara kojih, prema istraživanju njegova ureda, ima manje nego što je prijavljeno na adresama oko Markova trga.

Naime, utvrdili su da u nekoliko mjeseci tek 60-ak posto mjesta na Gornjem gradu zauzimaju vozila kojima su mjesta i dodijeljena.

Crvena zona, osim što će se širiti prema Sljemenu, izgubit će najmanje 200 mjesta na istoku grada (prva zona koja se proteže od Kvaternikova do Kennedyjeva trga), što će postati druga zona.

Stalne pritužbe građana

“Pocrvenit” će s druge strane Runjaninova ulica, koja je do sada bila “žuta” oaza nadomak Studentskog centra.

Da će s novim prijedlogom ići na Skupštinu, potvrdio je i direktor Zagrebačkog parkinga Robert Mišeta.

– Imamo stalne pritužbe građana na način naplate, a ovaj će model biti ravnopravniji – kazao je Mišeta.

Komentara 28

OB
-obrisani-
08:34 08.02.2012.

A zašto ovi iz Gornjeg Grada ne bi parkirali na Jarunu ? Tamo ima dovoljno mjesta, a i Parking je jeftiniji

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:21 08.02.2012.

Hm Od početka je ideja o dodjeljivanju parkirnih mjesta na Gornjem gradu bila pogrešna i prekomplicirana. Obilježavala su se parkirna mjesta, crtalo, pisalo, skupljalo potvrde, globe, pauci su sijali teror, jedan stanar je parkirao pred vratima drugog, jer nije naa vrijeme predao papire. Gornji grad je mjesto institucija i prezakrčen je, a ima uske uličice i pristupnu Mesničku koja je horor od ulice. Sada nakon dvije godine kuke i muke, - ponovo divlji zapad. Pravo hrvatsko rješenje problema. Jedino molim, da se največem vozaču u hrvata, Radeku Čačiću ostavi parkirno mjesto ispred Markove crkve, da ima brži pristup Vladi. Ovo sve je bedastoča od početka priče. Zabraniti promet u gradskoj povijesnoj jezgri, a politiku na Savu i sve u redu. Ende.

Avatar raco
raco
11:23 08.02.2012.

ovo je korak prema potpunoj zabrani parkiranja na Gornjem gradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije