Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb u novom svjetlu

Naj mjesto za ljubljenje - Stross, Cmrok, Zrinjevac...

Kava Tava karte Zagreba - što raditi nedjeljom?
13.08.2014.
u 12:00

Karte ručno crta troje umjetnika koji inzistiraju da ih se naziva mr. Zabacija, Žabac i ja. Planiraju ih napraviti čak 1531 za cijelu Hrvatsku.

Gdje se u Zagrebu najbolje ljubiti? Što je zanimljivo raditi nedjeljom? Gdje je najbolje mjesto za piknik?

To su samo neka od pitanja na koja odgovor znaju kreativci koji su osmisli najneobičnije karte Zagreba. Na njima nisu označene klasične lokacije i znamenitosti. One prikazuju grad na sasvim drugačiji način.

- Htjeli smo na zabavan i moderan način pružiti novi pogled na grad - ističe Dored Najjar, vlasnik tvrtki Tom Tom i Kava Tava koje stoje iza projekta te njezin idejni začetnik. Objašnjava da su mape zanimljive i građanima i turistima, a potiču ih da otkrivaju nova mjesta. Mogu biti i suvenir koji će nekome dati dodatni razlog da posjete Zagreb.

Napravit će 1531 kartu

Nakon nastanka ideje prije dvije godine, između sedam radnika u tvrki Tom Tom mjesec je dana kružio e-mail. Svaki put kada bi ga netko primio, nadopisao bi novu temu. Odlučeno je da će se projekt proširiti na cijelu Hrvatsku te je osmišljena 1531 karta koju Dored Najjar i njegov tim planiraju napraviti. Prva je prikazivala mjesta za ljubljenje u Zagrebu i odlično je prihvaćena.

Kartama smo htjeli na zabavan i moderan način pružiti novi pogled na grad i njegove znamenitosti.

Dored Najjar

idejni začetnik projekta  

- Ljude je trebalo potaknuti i odjednom su se počeli slikati na mjestima za ljubljenje i slati nam slike, a počeli su označavati i svoja vlastita mjesta - objašnjava Dored Najjar koji je za prvu kartu na svakoj odabranoj lokaciji nacrtao mali kvadratić unutar kojeg stoji natpis - mjesto za ljubljenje. Prvi je bio na Britancu, a natpisi su ubrzo postali turistička atrakcija.

- Kartu za ljubljenje podijeli smo u 9000 primjeraka, a prodali smo još njih 4000 po cijeni od 30 kuna - objašnjava Dored Najjar. Iako je namjeravao nastaviti s prodajom, projekt je prepoznalo više gradova u Hrvatskoj te su ga odlučili financirati kako bi se karte mogle dijeliti. Za nekoliko će mjeseci biti pripremljene i aplikacije s kartama.

Postoji i karta za selfie

Ovakvo je mapiranje jedinstveno u svijetu, a sve karte ručno crta troje umjetnika koji inzistiraju da ih se naziva umjetničkim imenom - mr. Zabacija, Žabac i ja, a među njima je i D. Najjar. Za sada postoji 13 karata Zagreba među kojima je i ona s najboljim lokacijama za slikanje selfia u kojoj su istakunute povišene lokacije s pogledom na znamenitosti, poput Gradeca i nebodera na Trgu bana Jelačića. Tu su i karte s najboljim vidikovcima, mjestima s vješticama te rutama za trčanje, planinarenje, klince, obitelj, zaljubljene i šahiste. Na nekima su pak prikazani vrtovi i parkovi, a u pripremi je još karata.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije