Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spajanje bolnica

Mrsić: Ministar želi ispuniti očekivanja Svjetske banke i MMF-a

bolnica sveti duh
Boris Ščitar/Pixsell
Autor
Sonja Hoffman
18.06.2010.
u 15:39

O spajanju bolnica s predstavnicima gradske vlasti razgovaralo se jučer u i MZSS-u, no nikakvi zaključci nisu doneseni.

Spajanjem bolnica ministar Milinović želi potezom pera izbrisati zagrebačke bolnice – rečeno je to jučer na konferenciji za medije u gradskom SDP-u. Naime, ističe Mirando Mrsić, mreža po kojoj će se bolnice spajati temelji se na teritorijalnoj, a ne na srodnosti po djelatnostima.

– To znači da će Sveti Duh biti prva i jedina bolnica na svijetu koja zbrinjava i akutne i kronične pacijente – upozorio je Mrsić i dodao da će bolnice s tradicijom poput Traumatološke, Srebrnjaka, Jordanovca i Goljaka nestati. Iako ministar tvrdi da je razlog ovakvu spajanju bolnica financijska ušteda, izračuni, naglašava Mrsić, kažu drugačije.

– Ako se uzme ukupni proračun za zdravstvo, koji za 2010. godinu iznosi 26.606.658.680 kuna, i činjenica da bolnice iz proračuna troše 70 posto sredstava na plaće, onda je spajanjem moguća ušteda od 318.000.000 kuna što je svega jedan posto proračuna. Razlog zbog kojeg ministar požuruje spajanje leži u njegovoj želji da ispuni očekivanja Svjetske banke i MMF-a koji kažu da je imati 64 bolnice previše – ističe Mrsić dodajući da bi stvarna ušteda na troškovima uprava bolnica iznosila 852 tisuće što je 0,0032 posto od ukupnih troškova zdravstva.

– Da izbjegne ukidanje županijskih bolnica, Milinović je rješenje pronašao u Zagrebu, a da pritom nije pitao građane pa predlažemo da se otvori rasprava i u vijećima gradskih četvrti – istakao je Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a. O svemu se razgovaralo jučer i u MZSS-u kamo je ministar Milinović na dogovor pozvao predstavnike gradske vlasti.

– Sastanak je prošao u konstruktivnoj raspravi, no zaključci nisu doneseni, a razgovori će se nastaviti i idući tjedan – rekla je dr. Lidija Hrastić Novak iz gradskog Ureda za zdravstvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije