Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGLI I PROSVJEDNICI

Molitelji već 13. mjesec na trgovima, kiša i prohladno vrijeme nisu ih omeli

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/40
04.11.2023.
u 09:51

Nasuprot moliteljima i ovoga su puta stale, većinom žene, koje su organizirale mirne prosvjede kako bi ukazale na probleme femicida u Hrvatskoj te općenito teškog položaja žena, ali i pitale kako je moguće da već gotovo godinu dana skupina muškaraca kleči na trgu subotama. S druge strane, molitelji okupljeni u inicijativu "Muževni budite" za sebe tvrde da su "apolitični i miroljubivi". Što mislite o ovoj pojavi na trgovima pitamo vas u anketi.

Ni ova prva subota u mjesecu nije prošla bez uobičajene aktivnosti na trgovima diljem Hrvatske. U Šibeniku, Zadru i drugim hrvatskim gradovima, uključujući Zagreb, muškarci su molili krunicu jutros od 8.30. Niti kiša i prohladno vrijeme nije ih omela na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Nakane u molitvi krunice ekipe okupljene u inicijativi "Muževni budite" i ove subote su iste, a to je da muškarci postanu duhovni autoriteti, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju te za prestanak pobačaja. Uz to, moli se i za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda te za prestanak bogopsovke, navode organizatori.

– Potičemo sudionike da prije krunice sudjeluju na sv. misi i da je prikažu za blagoslov i uspjeh javne molitve krunice. Također potičemo sve sudionike molitve i one koji nisu u mogućnosti sudjelovati da mole za blagoslov i uspjeh javne molitve krunice, od petka u 22 h do subote u 10 h, i da poste u petak na tu nakanu – stoji u pozivu na stranicama organizatora.

POVEZANI ČLANCI:

Dodaju kako "ovaj miroljubiv i apolitičan događaj" u Zagrebu organizira bratstvo ”Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina”. Ogradili su se pritom, barem na webu, od onih koji bi se mogli drugačije ponašati. No, daleko je to od apolitičnog i miroljubivog događaja, budući da već mjesecima s glavnih ulica i trgova dolaze zagovori za ograničavanje, primjerice prava na pobačaj.

To je jedan od razloga zbog kojega su molitelji koji kleče izazvali nezadovoljstvo dijela javnosti pa je tako i ovoga puta organiziran prosvjed, odnosno performativna akcija kako bi se skrenula pažnja na težak položaj žena u patrijarhalnom društvu.

VIDEO I GALERIJA: Molitelji ove subote i na splitskom Peristilu, ovaj put bez prosvjednika

1/7

Skupnu akciju “Tiha misa” udruga Domino na Trgu već skoro godinu dana i dalje čekajući odgovor vladajućih na pitanje zašto je stotinjak muškaraca dopušteno svake prve subote u mjesecu na desetak glavnih trgova u gradovima Republike Hrvatske proklamirano tražiti dokidanje ženskih prava, prevlast patrijarhata i nejednakost žena u suvremenom društvu.

VIDEO I GALERIJA: U Šibeniku molitelji donijeli kip Gospe, prosvjednice im slale poruke iscrtavajući lica

1/25

Ove subote umjetnica Arijana Lekić Fridrih položila je na Trgu cvijeće u formi instalacije u spomen 7 ubijenih žena u 2023. godini i poziva građane i građanke da i sami ostave cvijeće u njihovu spomen.

– Danas kad znamo da iza ovih „molitvi“ stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati koju budućnost nam spremaju, ali mi ćemo se izboriti da one koje dolaze iza nas ne moraju voditi ovakve borbe i za sobom ćemo ostaviti društvo u kojem su žene jednake, zaštićene pred zakonom i daleko od margina na kojima se danas većina žena nalazi – pozivaju organizatorice.

GALERIJA: Molitelji prve subote u mjesecu kod zadarske sv. Stošije

1/8

Na nama kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo i 11. put na javnu, organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva nejednakost koja nam je zajamčena Ustavom - bez obzira što se odvija u formi ‘molitve’ krunice. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu. Skup protiv kojeg stojimo itekako eksplicitno zaziva podređenu ulogu žene. Naša poruka je jasna i jedna: žene u ovom društvu treba zaštititi od nasilja - onog iz “molitve” i onog u obitelji. Kao država nemamo dovoljno snažne mehanizme za to, žene su možda danas ipak postale politička tema, ali i dalje su prepuštene same sebi, istaknule su iz udruge Domino.

ANKETA:

Komentara 8

RE
reborn
10:19 04.11.2023.

Kako se zove bubnjanje i dreka koji odjekuju Jelačićevim trgom? "Mirni prosvjed", kaže autor članka...

OP
optrt
10:17 04.11.2023.

Podrška moliteljima.

PA
pan-am
10:18 04.11.2023.

Sve na hvalu i slavu Oca,Sina i Duha Svetoga!!! Bog Vam dao snage ,Samo naprijed !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije