Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vandalizam

Mjesto najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba oskrnavljeno je fašističkim grafitima

Spomenik žrtvama fašizma na Dotrščini
Foto: Virtualni muzej Dotrščina
1/2
17.04.2016.
u 13:59

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću poziva nadležne institucije da pronađu počinitelje a Vladu Republike Hrvatske i predsjednicu Republike na osudu devastacije mjesta stradanja

Pod okriljem noći, sa 16. na 17. travnja 2016., ostećen je središnji spomenik žrtvama fašizma na Dotrščini.

Mjesto najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba oskrnavljeno je fašističkim grafitima. Na ploči na ulazu u park, na prilazima te središnjem spomeniku ispisani su fašistički simboli, između ostalih i kukasti križ, ustaško U s upisanim križem i kratica Za dom spremni.Ovo je prvo skrnavljenje spomen-parka od devedesetih kada je to bila uobičajena praksa. 

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću poziva nadležne institucije da pronađu počinitelje a Vladu Republike Hrvatske i predsjednicu Republike na osudu devastacije mjesta stradanja sugrađana i sugrađanki te obraćanje javnosti u kojem će pozvati na prestanak uništavanja spomenika nevinim žrtvama ustaškog, nacističkog i fašističkog terora.

Dotrščina je mjesto najvećeg masovnog zločina u modernoj povijesti Zagreba gdje su za vrijeme nacističke okupacije od 1941. do 1945. ustaše ubili nekoliko tisuća ljudi. Žrtve su većinom bili Židovi, Srbi, Romi te hrvatski antifašisti iz Zagreba i okolice.

Prostor dotrščinske šume uređivan je od 1960-ih te se u okviru spomen-parka nalazi pet monumentalnih spomenika, radovi istaknutih umjetnika: Vojina Bakića (dva rada), Branka Ružića, Stevana Luketića i Koste Angelija Radovanija.

>>U Kninu oštećen spomenik srpskim žrtvama u Oluji

Komentara 37

OV
Ovozemaljski
14:52 17.04.2016.

Dobro je dok stradaju samo spomenici, antifasisti su se povampirili i toliko su agresivni, tako da se nebi cudio da dođe i do veceg zla, nazalost. Kako se sije, tako se i zanje, sirite mrznju i podijele pa vam se tako i vraca crveni fasisti. Tito je bio jedan od najvecih zlocinaca, veci cak i od Pavelica i od Draze, to kazu svjetska istrazivanja i neovisni strucnjaci. A ne antifasisticka liga.

Avatar kravata
kravata
14:58 17.04.2016.

Ovakvom ponasanju ce bit kraj kada sve zrtve dobiju istu vrijednost. Zrtva je zrtva a podijeli hrvatskog naroda je uvijek isti uzrok koji nas i danas sve vise dijeli jer pistoji samo istina a ne napisana slova na papiru.

BA
bakulušić
15:34 17.04.2016.

Još mi ne znamo koje je "mjesto najvećeg stradanja u Zagrebu" jer stratišta nisu istražena. Nisu čak ni obilježena. Documenta se pridružuje masovnoj histeriji. Bez dokaza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije