Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donja Bistra

'Ma, potresima nas priroda tjera da se više družimo'

'29.08.2013., Zagreb - Gradjane Donje Bistre zadnjih je dana pogodilo nekoliko potresa. Ljerka Dilberovic, Neda Djurkovic i Josip Vargovic. Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/3
30.08.2013.
u 07:45

Među Donjobistranima pojavile su se i različite teorije o tome kako nije riječ o potresima, međutim, stanovnici u to ne vjeruju

Šest manjih potresa u posljednja četiri dana u potpunosti je iznenadilo šire zaprešićko područje, na kojem stanovnici, kako sami kažu, malo spavaju, malo ne. Nije to zbog straha, objašnjavaju, već ih noću bude zvukovi nalik eksplozijama, kako se manifestiraju potresi blizu svog epicentra.

Epicentar u Bistri

A jučer i prekjučer, epicentar potresa, jačine 1,8 prema Richteru bio je u Donjoj Bistri, 18 kilometara sjeverozapadno od Zagreba. Tamošnji stanovnici, kažu, točno znaju i mjesto samog izvora trešnje. Nalazi se ispod jednog \"krajputaša\", raspela uz cestu oko kojeg su se jučer stanovnici Donje Bistre i okupili kako bi prokomentirali neobičnu prirodnu pojavu koja je ovog tjedna i nekoliko puta zatresla njihov kraj.

- Sestra mi je ispričala da je epicentar ispod ovog križa, kaže da su tako mjerili. Ali znate što to znači. Neće biti većih potresa sigurno, samo ovi mali - govori Donjobistranka Neda Đurković te u šali dodaje da potresima priroda želi ponovo zbližiti mjesto. Kako kaže njena sumještanka Ljerka Dilberović, stanovnici Donje Bistre ponovo imaju temu o kojoj mogu razgovarati sa susjedima uz cestu. Dvije prijateljice potresa se ne boje jer, kažu, nije jak, ali u vrijeme samog podrhtavanja osjećaj je, govore, pomalo neugodan.

Trusno područje

Šteta također nema, a u mjestu počele su se već i stvarati različite teorije o načinu nastanka potresa.

- Kažu da nije riječ o prirodi, nego da se ispod Bistre nalaze neka vojna skladišta u kojima se sad događaju eksplozije - kroz smijeh govori Ivan Škarica koji u razne teorije ipak ne vjeruje. Svjestan je da se njegovo naselje nalazi na trusnom području. Tako kaže i Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe RH, kojem manji potresi na spomenutom području nisu tako neobični.

- Godišnje ih zabilježimo oko stotinu, međutim, potresi manji od 3 prema Richteru inače se rijetko osjete. Ovih je bilo nekoliko u kratkom periodu, pa su se zato primijetili - objašnjava Kuk. 

>> Tlo kod Zaprešića ne miruje, novi potres uznemirio građane

>> Novi potres zatresao područje Zaprešića!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije