Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stranačka aktivnost

Laburisti otvorili knjigu žalbe za komentare građana o Bandiću

knjiga zalbe
Marko Mrkonjić/Pixsell
07.08.2012.
u 12:19

Knjiga se nalazi na štandu laburista na Tomislavovu trgu, a od jeseni dobit će je svaka zagrebačka četvrt

Zagrebačka podružnica Hrvatskih laburista – Stranke rada na Tomislavovu trgu ispred ulaza u Importanne centar postavila je štand na kojemu se nalazi knjiga žalbe namijenjena svim građanima i posjetiteljima glavnog hrvatskog grada u koju će upisivati svoje komentare i pritužbe na rad zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te gradske uprave.

- Želimo ukazati na stvarno stanje stvari i građanima dati priliku da gradonačelniku jasno poruče što misle o trenutnoj kvaliteti života u Zagrebu. Želimo upozoriti građane na činjenicu da gradonačelnik grada Zagreba  umjesto da služi stvarnim interesima građana svoga grada, neumorno troši novac poreznih obveznika za svoju predizbornu kampanji, ko zna koju po redu, objasnio je predsjednik zagrebačke organizacije laburista Robert Prugovečki.

Akcija "Knjiga žalbe" provodit će se do konca kolovoza samo na Tomislavovu trgu, a na jesen će svaka gradska četvrt u Zagrebu dobiti svoju knjigu koju će upisivanje pritužbi na račun Bandića i njegovih suradnika organizirati gradski ogranci Hrvatskih laburista – Stranke rada.

Sve popularniji u gradu podno Sljemena

U prilog ovoj aktivnosti ide i rastuća popularnost zagrebačkih laburista. Ankete pokazuju da je uspjeh koji ova nova parlamentarna stranka “žanje” na nacionalnoj razini  sve očitiji i u gradu podno Sljemena, a sve veći broj simpatizera dolazi iz redova razočaranog radništva te dojučerašnjih poklonika SDP-a i HNS-a.

Političko raspoloženje Zagrepčana koji postaju sve naklonjeniji laburistima nije začudilo dr. Anđelka Milardovića, direktora Centra za politološka istraživanja, koji smatra da je došlo do pregrupiranja na lijevoj političkoj opciji.

– SDP je sve više neoliberalan, a sve manje socijaldemokratski. Sve se manje bavi svojim temeljnim pitanjima i područjima poput radništva, što su sada vješto iskoristili laburisti. Nastave li ovako vladati na nacionalnoj razini, u Zagrebu bi mogli, zajedno s HNS-om, poljuljati svoju političku poziciju, prognozira Milardović.

Svoje snage u Zagrebu svjesni su i laburisti koji su se pohvalili da od osnutka stranke u veljači 2010. godine do danas u Zagrebu broje nešto manje od 1100 članova.

Biraju se ljudi, a ne stranke

– Razlikujemo se od ostalih stranaka po tome što smo vrlo često na ulici, s građanima koji nam se žale na lokalnu vlast i probleme u kvartovima i ulicama. Želimo kao stranka čuti mišljenje građana o lokalnim problemima te dati sve od sebe na njihovu rješavanju – poručuje Robert Prugovečki, predsjednik zagrebačkih laburista.

Popularnost laburista prvi čovjek SDP-a u gradu Davor Bernardić te kandidat te stranke za gradonačelnika ne smatra prijetnjom ističući kako je još dosta vremena do lokalnih izbora.

– Ne bi bilo korektno davati bilo kakve prognoze. Ankete ne bih želio komentirati, a svaka stranka odlučuje o načinu na koji će se predstaviti biračima i građanima Zagreba – ocijenio je Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

Za razliku od prvog čovjeka zagrebačkog SDP-a, znatno rječitiji o političkim konkurentima prvi je zagrebački haenesovac Dragan Kovačević koji poručuje da se uspjeh laburista neće ozbiljnije odraziti na izborne rezultate u Zagrebu. Smatra da su predstojeći izbori za lokalnu vlast personalizirani, odnosno da građani biraju ljude, a ne politički program.

– Laburisti nemaju prepoznatljivu osobu u svojim redovima osim Dragutina Lesara, a on se ne natječe na lokalnoj razini. Mislim da laburisti neće biti bitnija  politička snaga u Zagrebu, a da će SDP i HNS i nadalje biti na svojim očuvanim pozicijama – komentira Kovačević.

Da laburisti neće bitnije uzdrmati zagrebačku političku scenu ni dovesti do novog razmještaja snaga u Gradskoj skupštini, drži i Nenad Matić, predsjednik HSS-a Zagreb.

– Smatram da im njihova popularnost neće omogućiti ni da prijeđu izborni prag za gradsku skupštinu – prognozira Matić.

O učinku na lokalnim izborima prognoze ne žele iznositi laburisti, ali poručuju da će njihov rad prepoznati birači. Ističu i kako će sigurno treće nedjelje u svibnju sljedeće godine biti stranka koja će imati svoje predstavnike u Gradskoj skupštini, a uskoro će odlučivati i o svom kandidatu za gradonačelnika. Jasni su oko koaliranja s drugim strankama koje ih još uvijek ne vide kao ozbiljnog političkog protivnika.

– Ne želimo biti politički trgovci, želimo biti političari koji će prije svega zastupati interese Zagrepčana. Stranka je i na nacionalnoj razini jasno pokazala s kim ne želi koalirati, a mi ćemo se i na lokalnoj razini držati toga – jasni su zagrebački laburisti.

Komentara 5

LI
LILLIT
14:52 08.08.2012.

A na kraju ce iskrsnuti neka druga knjiga, ona pozitivna, ona ispod stola. zna se bandic snaci. na zalost!!!!

Avatar bereza
bereza
14:20 07.08.2012.

Laburisti imaju mnogo problema, najviše sami sa sobom. Oni su stranka jednog čovjeka. Zna li netko bilo kojeg laburista koji se ne zove Dragutin Lesar? Osim Nikole Vuljanića, u Saboru valjda nitko drugi nije otvorio usta. U Rijeci i okolici, ja ne poznam niti jednog njihovog člana, a vjerojatno je ista situacija u cijeloj državi. Jedine njihove "akcije" su performansi, po učinku ravni komentarima na forumu - potpuno beskorisni i bez efekta. Donose li nekakve nove ideje? Zalažu li se za štogod? Imaju li kakav čvrsti stav o nekom od bezbrojnih problema koji muče obične ljude? Laburisti se ponašaju sasvim nezainteresirano - kao da su već na vlasti, a ne u oporbi iz koje žele doći na vlast. Njihova anketna popularnost raste samo zato što ništa ne rade - upravo onako kako su kukurikavci postajali popularniji od adezenjara. Budu li se tako ponašali dovoljno dugo, možda za jedno 20 godina Lesar postane i premijer.

DE
denderi
17:21 07.08.2012.

lesar je obična sprdačina od političara ,dosad konstruktivnog nije ništa uradio nego uvijek se buni bezveze...reciti mi ako išta znate što je učinio kao sindikalist ...nula bodova....najljepši mi je kad vozi tačke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije