Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadnja sjednica

Konačno novi GUP, ali svađa zbog legalizacije i manjeg doprinosa

gradska skupština (1)
Patrik Macek/PIXSELL
21.03.2013.
u 08:16

Stanovnici Laništa najavili prosvjed ako im Grad ne ispuni obećanje i građevinsku zonu ne pretvori u prostor za sportske sadržaje

Današnja sjednica Gradske skupštine, zadnja u ovom sazivu, čini se, proći će u tonu u kojem SDP-ova većina i gradska uprava komuniciraju već dvije godine – svađi, odbacivanju i odgađanju prijedloga poput dogovora o cijeni parkinga, broju taksista i visini doprinosa.

Kampus Borongaj upitan

Iako će zastupnici nakon četiri godine odbijanja prihvatiti gradonačelnikov prijedlog i podići ruke za Generalni urbanistički plan grada, kako doznajemo, odbit će Urbanistički plan uređenja Sveučilišnog kampusa Borongaj, a zbog čijeg je odbijanja gradonačelnik već napustio skupštinu.

– Konačno smo dobili pravno uređen dokument što smo i tražili te nema razloga da se GUP grada ne izglasa. UP Borongaja ne možemo prihvatiti jer je ograničena izgrađenost parcele na pola milijuna kvadrata, dok plan predviđa 750 tisuća – ističe zastupnik Jurica Meić (SDP). GUP-om ipak nisu svi zadovoljni. Stanovnici Laništa najavili su akcije za spas livade na kojoj žele sportske sadržaje, GUP-om je predviđena poslovna zona. Najavljuju nove peticije, pa i prosvjed na Jadranskoj aveniji.

Dva prijedloga

Na Skupštini će se oštra polemika voditi i o legalizaciji i cijenama komunalnog doprinosa. Morat će se odlučiti o dva prijedloga, skupštinskom i gradonačelnikovom. SDP neće odustati od toga da se vlasniku objekta oprašta 100 kubnih metara, a po svakom članu još po 50. Gradonačelnik Milan Bandić već sniženi doprinos želi još sniziti, pa predlaže da popust bude od 30 do 60 posto, branitelji bi imali još 10, dok socijalna kategorija građana ne bi plaćala.

– Ja sam svoje učinio, i to ne kao predizborni štos, nego kao politiku koju zagovaram 13 godina – kazao je Bandić.

Šef Skupštine Davor Bernardić kaže da je u ovom razdoblju “zahvaljujući odlukama Skupštine Zagreb postao uređen grad s jasnim pravnim procedurama, a trudili smo se u njega vratiti i osjećaj pravde. Danas Zagreb u tom pogledu funkcionira kao München.”

>>Bandić se, govoreći o komunalijama, usporedio s Isusom

Komentara 1

DO
doktorica
08:52 21.03.2013.

nemamo sposobne,ali imamo podobnih za bacanje,kao npr.ovaj na slici...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije