Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strah u čučerju

'Klizište je ovdje već tri godine, a iz Grada nitko ništa ne poduzima!'

Klizište Čučerje
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/3
17.02.2014.
u 11:30

Oko 70 metara šume i zemlje otklizalo je niz brijeg. Na mjestu pored mještani su mislili saditi aroniju, no u strahu da će i susjedni brijeg otklizati, to neće napraviti. Šef gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić napominje da se tek nakon ozbiljnih istraživanja može pristupiti sanaciji klizišta

Nitko nam nije došao reći što se može napraviti, kako ćemo ovo sanirati, kako se možemo zaštititi – kaže Nikola Horvat, stanar Čučerja, u kojem se prije četiri dana aktiviralo klizište veličine dva nogometna igrališta i dubine šest metara.

Uopće nije sigurno

Iako nisu direktno ugroženi, mještani Čučerja u strahu su da će tone zemlje i šume koja je otklizala oko 70 metara s brijega nakon velike kiše i dalje nastaviti kliziti.
– To nikako nije sigurno. Mi sada nismo direktno ugroženi, no tko nam jamči da se neće aktivirati i klizište iznad naših kuća – dodao je Horvat, čija se radionica nalazi nedaleko od velike rupe.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Na brijegu pored klizišta namjeravao je saditi aroniju, jednu od najzdravijih biljaka na svijetu. No, zbog odrona od te je namjere, kaže Horvat, odustao. Inače, ispod jednog od najvećih klizišta u gradu nalazi se groblje, koje bi zemlja mogla prekriti ako se ponovno pokrene, a o sanaciji ili bilo kakvim mjerama opreza mještani za sada ne znaju ništa jer im, kako kažu, nitko ništa ne govori.
– Bili su samo iz službe 112. Pogledali su i ništa nam nisu konkretno rekli – kazao je Horvat.

To nikako nije sigurno. Mi sada nismo direktno ugroženi, no tko nam jamči da se neće aktivirati i klizište iznad naših kuća. Ispod je i groblje, koje bi mogla zemlja prekriti ako se opet pokrene

Nikola Horvat

Čučerje

I iz susjednih mjesta u strahu su od sličnih pojava. Dok je kišilo, svi su podrumi plivali, a tko zna kada će se koji brijeg aktivirati.

– Teren je takav i svake godine imamo neko klizište. I ovo nije novo. Ono je već odavno aktivno, no nitko ništa nije poduzeo da ga se osigura – kazao je mještanin Ivan Rukelj.
Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama kažu da je ovaj slučaj star tri godine.

Stanari djelomično sigurni

– U Čučerju su potrebna ozbiljna istraživanja. Ne možemo procijeniti kako će se ovo klizište ponašati, kuda će se kretati. Možemo samo reći da stanovnici nisu direktno ugroženi – kazao je Pavle Kalinić iz gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. U Zagrebu je registriranih oko 800 aktivnih klizišta kojima je potrebna sanacija.

Komentara 8

PK
puši kurac
12:11 17.02.2014.

zanimljivo, prvo urežu kuće u brdo onda poruše sva drveća da zemlja može nesmetano erodirat, a onda se čude dok im se brdo saspe u dvorište!!

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:48 17.02.2014.

Hm, kad se to odroni, otiči će do Dubrave. Ali onda će vlasnici zemlje profitirati, jer je u Dubravi kvadrat zemlje skuplji nego u Čučerju, jedino će morati mijenjati katastar.

LI
liliZG
12:17 17.02.2014.

prvo i najvažnije pitanje je , čija je to zemlja, ako je privatna onda grad zagreb nema ništa s tim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije