Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Metropola dobila novi parlament

Klisović će u Gradskoj skupštini biti na plaći, Škoro još ne zna hoće li ostati

Robert Anic/PIXSELL
18.06.2021.
u 23:18

Tomašević je čestitao SDP-ovcu koji je izabran za šefa Skupštine. Iz redova opozicije potpredsjednici su Herman iz HDZ-a i Peternel iz DP-a

Prema očekivanju. To je najčešći komentar koji se jučer mogao čuti od zastupnika novog saziva Gradske skupštine kad je u pitanju konstituirajuća sjednica. Neki su se našalili da je atmosfera “komorna”, odnosno da je riječ, dodali su, o protokolarnom činu koji treba “odraditi” kako bi se konačno moglo početi s radom. A da je riječ o formalnom događaju, pokazali su i prisutni svojim “outfitima”, koji su bili poprilično klasični i poslovni, sasvim drukčiji od onih kakve “furaju” u svakodnevnim prilikama. Kravatu je opet stavio i gradonačelnik Tomislav Tomašević, unatoč tome što je naglasio da se ne navikavamo na to da je nosi, a ipak ga češće vidimo s njom nego bez nje.

Izglasali profesionalnu funkciju

Atmosfera prije i u pauzi sjednice bila je ipak ležernija. Bilo je tu fotografiranja, pošalica, ispijanja kava “s nogu”, a iako su se zastupnici na početku grupirali prema svojim političkim opcijama, što je vrijeme odmicalo, “miješali” su se i u međusobnim razgovorima pa se moglo, primjerice, vidjeti i SDP-ovce u ugodnim ćaskanjima s MOST-ovcima. Ipak, zadatak zbog kojeg su došli, konstituiranje Skupštine, uspješno su odradili, a izglasali su i da njezin predsjednik Joško Klisović tu funkciju obavlja profesionalno, što znači da će za nju biti i plaćen. Posljednji koji je na mjestu šefa gradskog parlamenta primao plaću bio je Andrija Mikulić, a prije njega i Darinko Kosor, Boris Šprem i Davor Bernardić. Mislav Herman i Drago Prgomet pak taj su posao odrađivali kao volonteri, a dobivali su naknadu po sjednici. A kolika će biti Klisovićeva plaća? Prema postojećoj odluci, visina ovisi o prethodnom radnom stažu koji je dio osnovice kojom se definira plaća, a točan iznos u gradskom Uredu za financije jučer nam nisu otkrili. Odgovorili su nam formulom obračuna, odnosno “koeficijent 7,14 x osnovica 3890,00 x minuli rad”.

Dobro ćemo igrati i u oporbi

Novoizabrani predsjednik pak rekao je kako ih čeka “puno, puno teških odluka” kako bi se konsolidirale gradske financije i stanovnicima metropole omogućio kvalitetan život. Od skupštinskog mandata očekuje, dodao je, da se stvari koje su zacrtali u programu, pogotovo u koalicijskom sporazumu SDP-a i platforme Možemo!, realiziraju u praksi. S 23 zastupnika iz redova Možemo! i pet iz SDP-a, odnosno 28 od 47 skupštinara, imaju komfornu većinu za sve projekte koje požele “progurati”, pa čak i ako neki od njih odluči “preobući košulju” ili odbije poslušnost. Pritom treba podsjetiti da su dvoje zastupnika s liste SDP-a, Renato Petek i Dina Vasić, nestranački pa je pitanje i kako će se oni postaviti u sljedećem razdoblju. Ako je “išao” sa SDP-om, onda s njima i ostaje, znao je reći Petek dok su trajali pregovori oko formiranja većine, pa je time i definirao kako će se ubuduće postaviti.

S druge strane, oni koji su dosad bili na vlasti, sad su u opoziciji, a tu će ulogu, složili su se, jako dobro “igrati”. Među njima je i donedavna zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja ne sumnja, rekla je, da će se dobro snaći, s obzirom na to da u 24 godine, koliko je prisutna u zagrebačkoj politici, ima i oporbenog staža. Prvi put u Skupštinu su ušli zastupnici iz MOST-a, a neki su svoje mandate zamrznuli po službenoj dužnosti ili pak iz osobnih razloga. Tako je po pitanju Možemo! umjesto gradonačelnika u Skupštinu ušla Marija Krnić, a zamjenike Danijelu Dolenec i Luku Korlaeta mijenjat će Ana Profeta i Marin Živković. Uršu Raukar, osim toga, mijenjat će Gordan Bosanac, a umjesto Marijane Rimanić ušao je Branko Ančić. Što se tiče HDZ-a, umjesto Frane Barbarića ulazi Vladimir Iviček, koji će se u aktualnom mandatu rotirati s Kazimirom Ilijašom i Josipom Jelićem. Ivicu Lovrića iz redova BM365 mijenja pak Marijan Tomurad. Unutar Domovinskog pokreta i Zelene liste umjesto Zlatka Hasanbegovića dolazi Ana Lederer, a umjesto Stephena Nikole Bartulice Igor Peternel. Nagađalo se da mandat neće aktivirati Miroslav Škoro, koji se jučer pojavio na sjednici, a ni sam nije siguran, rekao je, hoće li u Skupštini ostati. Svoj će mandat “mladim snagama”, kako je rekao, prepustiti i Zvonimir Troskot.

Jučer su izabrani i potpredsjednici gradskoga parlamenta, iz redova pozicije tu će funkciju obavljati Ivana Kekin (Nova ljevica) i Teodor Celakoski (Zagreb je NAŠ!), a od oporbenjaka Mislav Herman (HDZ) i Igor Peternel (Domovinski pokret). Izabrani su i predsjednici i članovi 18 radnih tijela Gradske skupštine.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije