Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cipelcugom kroz grad

Kažem ti, postoje te adrese u mome gradu na kojima se dijeli – optimizam!

Rebro
Foto: Boran Filić/PIXSELL
12.05.2016.
u 08:00

"Postoje među ulicama moga grada te posebne adrese. Kad ga nema nigdje, onda se na tim adresama, bez iznimke, čak i onda kada moj Grad potone, dijeli optimizam. Najstvarnije. Nesebično, spontano i jednostavno. Primiš ga i vratiš, nesvjestan i neopterećen davanjem. Kažem ti, postoje te adrese ali, molim te, ne provjeravaj. Vjeruj mi na riječ…"

I nema to veze s potrebom da optimizam sebično upijem u količinama koje ne mogu ni nositi pa ga po potrebi ispuštam onoliko koliko okolina traži. To je povezano s nečim mnogo kompliciranijim, sažetim u jednostavnosti adresiranja – Kišpatićeva.

– Mislim da je to život – kaže mi moja „cima“ dok obje otkrivamo novu dimenziju te zagrebačke ulice koja počinje blagim nagibom. 

Ona ima prava tražiti više, izvolijevati, izokretati riječi, tražiti pažnju – njezinih teških 80 godina daju joj svu tu prednost... Zato ima prava misliti o tome iako ne može točno znati je li to u Kišpatićevoj život ili ipak nije...

– Ne znam kaj je optimizam – kaže dok je podižem na krevetu koji reagira na gumbe. Iznenadila me svojom izjavom pa su mi ruke pobjegle. Toliko sam je jako podigla pa u panici spustila na tom pomičnom krevetu, da sam se skamenila.

Molim te, nadam se da nisam nepoznatoj ženi prouzročila neki moždani udar, molim te, mrmljam u sebi na brzinu neku potpuno bizarnu molitvu. 

– Gospočična – osokolila se pa mi se opet obratila, s pravom na pogrešku u izgovoru, moja „cima“ iz Kišpatićeve. Tako me je, tko zna iz kojih razloga, zvala za našeg boravka na istoj adresi.

– Hm, pobjeglo mi je... – pokušavam opravdati nespretnost pri rukovanju gumbima na njezinu krevetu.

– Kaj točno? – pita me podmuklo. 

– Da vam velim iskreno, ne znam... – ispalim odgovor. 

– Nego, zašto ne ustanete? – pitam gledajući u hodalicu što joj stoji pokraj kreveta želeći što prije promijeniti temu i, nedajbože, suočiti se s njezinim novim boljkama prouzročenim mojim pogrešnim rukovanjem.

– Najteže mi pada to što ovisim o drugima... – kaže.

I ovisi – nosi pelene, kupanje je za nju luksuz, samostalno kretanje kao poseban dobitak na lutriji.

– Tim više – odgovaram joj...

Ne znam kako je do toga došlo ni u kojem trenutku, ali razgovor nam je skrenuo na plesnjake. Nikad, kaže mi, nije bila na plesnjacima. 

– Kaj i ovak' stari, kak' i ja, plešu? – pita.

– Aha – velim pa udarim detaljno opisivati izmišljene plesnjake u našem gradu.... Gospočična kako me zvala, pa sam joj vratila istim nadimkom, sada sjedi na krevetu potpuno nesvjesna svog uspjeha. Cereka se...

– Kako se odijevaju, kako plešu, kada počinje, kako se dođe do tamo... Pričaj mi sve! – sada joj glas već sikće od nestrpljenja.

–Imaju leptir-mašne i zalizanu kosu – kažem.

Fakini – pljesne rukama toliko jako da samu sebe izbaci iz ravnoteže pa se iz sjedećeg položaja strovali na leđa.

– Gospočična – viče dok drži noge u zraku smijući se vlastitoj živahnosti. 

Ja se smijem njezinoj volji. Dobro, priznajem, smijem se pomalo i njezinoj nespretnosti.

– Pala sam kak' klada... – nastavlja.

Niže niz hodnik te zgrade u Kišpatićevoj maše mi drhtava ruka.

– Kak' je danas? – pitam dok hodam razmahanoj ruci ususret.

– Sjajno – odgovara dok mu se s trbuha koči "kazeta" iz koje se cijedi lijek za Parkinsa što se nastanio negdje u njemu.

Smijemo se...

– Hej! Zašto ideš van? – čujem iz dijela zgrade u koji se jedino nisam mogla naviriti. Tamo s glavnih vrata starog odjela, lijevo od ulaza, smiješe se Štrumfovi, a negdje iznad njihovih glava piše "onkologija".

– Idem na zrak – odgovaram nespretno, shvaćajući kako ipak i ponovno negdje na listi prava za optimizam stoji ova znatiželjna djevojčica – toliko mlađa i snažnija od...

– Prehladit ćeš se – kaže mi, ne dajući se smesti, nova prijateljica.

– A i mrak je. Zatvorit će bolnicu pa gdje ćeš onda spavati? – pita zabrinuto.

Šutim... Odgovorila bih joj da se ne brine, spavat ću u šlafroku, na ulici svoga grada u kojoj se dijeli optimizam.

– Bojiš li se mraka u bolnici? – pita me.

– Gle! Samo zatvoriš oči i pustiš se.... Pjevaj si neku pjesmu – ne odustaje od uputa.

Samo zbog nje okrećem se, mijenjam smjer i... pjevam neku pjesmu. 

– Imaš pravo. Baš sam se nespretno, kak' prava klada, zaletjela van – dobacim joj.

– Baš jesi – odgovara jednostavno se smijući mojoj gluposti. 

– Ti si šašavica – kaže prije nego što potrči u svoj odjel sa Štrumfovima na vratima i ostavi me da ipak virnem je li za sobom zatvorila ili ih je ipak malo odškrinula. Nije ih zalupila ;)

"Postoje među ulicama moga grada te posebne adrese. Kad ga nema nigdje, onda se na tim adresama, bez iznimke, čak i onda kada moj Grad potone, dijeli optimizam. Najstvarnije. Nesebično, spontano i jednostavno. Primiš ga i vratiš, nesvjestan i neopterećen davanjem. Kažem ti, postoje te adrese ali, molim te, ne provjeravaj. Vjeruj mi na riječ…"

>>Život uz stotinu drugih života – negdje na katovima Mamutice...

>>Na ravnom krovu nebodera najbolje se čuje tišina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije