Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potražite babušku

Kao djevojčica došla iz Sibira, sad Zagrepčanima nudi ruske delicije

Ruske delicije
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/7
27.02.2014.
u 18:00

U centru Zagreba u Vlaškoj Anastasija Knežević otvorila dućan sa specijalitetima svoje prve domovine. Učinila je to iz nostalgije, a nudi sve od votke do jetre bakalara kao paštete, hladno dimljene ribe jesetre, ruskih vina i piva....

Imala je tek 11 godina kada se iz velikog Sibira preselila u malo zagorsko selo. Tamo ju je posvojio čovjek za kojega se udala njezina majka. Teško joj je bilo, kaže, naviknuti se na taj novi način života. Jedan dan je na osmome katu zgrade, a već idući u nepoznatoj zemlji i selu gdje ljudi rade u polju od rane zore.

Dućan iz nostalgije

Anastasija Knežević jedva je dočekala upisati fakultet u Zagrebu. U metropoli se, dodaje, ipak bolje prihvaćaju drukčiji ljudi. Završila je financije i marketing, zaposlila se, udala i rodila dvoje djece. Nedostajao joj je Sibir. No, kada je prije šest godina posjetila zemlju, razočarao ju je tamošnji način života.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

– Tada sam, nažalost, poželjela da se više nikada ne vratim. Ili sam se, jednostavno, previše naviknula na život u Zagrebu... Ne znam, ali nije mi se svidjelo vidjeti mlade i stare kako votku piju kao da je voda – opisala je Anastasija te istaknula kako to nije ona Rusija koju pamti. No, upravo je iz nostalgije prema rodnoj zemlji u rujnu u Vlaškoj ulici 19 otvorila dućan “Ruske delicije”.

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Prepoznatljiv je po velikoj i najpopularnijoj ruskoj figuri – babuški koja stoji ispred dućana. Zefir pire od jabuka i bjelanjaka, halva, morske alge u salati, jetra bakalara, kondenzirano mlijeko, različiti okusi votke, čuveni ruski šampanjac ili pivo Žiguljovskoje samo su dio ponude specijaliteta koje prodaje.

Svjesna sam da od ovoga ne mogu zaraditi, ali želim Zagrepčane više upoznati s ruskim specijalitetima


– Posebno bih istaknula naše hladno dimljene ribe skušu, jesetru i haringu iz Crnog i Sjevernog mora. Kilogram jesetre, koju je mnogo teže uloviti i ukusnija je, kod mene stoji 200 kuna, a Hrvati losos prodaju za veću cijenu – kazala je poduzetna Ruskinja.

Prvo degustacija

Cijene pića u dućanu su od 90 do 130 kuna, kruh borodinski 700 grama je 20 kuna, gruzijski sir sulugumi stoji 62 kune, jetra bakalara 30 kuna, a halva 15 kuna. Robu nabavlja iz Njemačke jer tamo živi više od pet milijuna Rusa, a jedan dio njih ima vlastitu proizvodnju.
– Svjesna sam da od ovoga ne mogu zaraditi novac, ali želja mi je Zagrepčane više upoznati s ruskim delicijama. Tko god dođe u moj dućan može sve prvo degustirati kako bi doživio okus – poručila je Anastasija Knežević.

>>Čajevi koji su proputovali pola svijeta piju se i u Zagrebu

Komentara 14

FU
FULL
19:00 27.02.2014.

To se treba probati! Sretno!

DU
Deleted user
19:31 27.02.2014.

skuša, jesetra i haringa....mmm

NE
neki
08:44 28.02.2014.

Sretno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije